Tributari unei conceptii dualiste veche de aproape 4 secole unii inca mai gandesc in termeni dihotomici despre minte si corp cu urmatoarele versiuni:
Spirit – suflet – corp
Corpuri astrale – corp fizic
Minte – corp.
Conceptia despre om conform careia fiinta umana ar avea o structura duala alcatuita din doua entitati distincte, una fiind non-fizica (suflet, spirit), cealalta fizica (creierul, corpul) este perimata. Nu exista doua entitati distincte, ci o unitate minte-corp. Nu exista nici macar relatii de influenta reciproca, pentru ca nu exista doua parti delimitate care sa interactioneze. Dintr-o perspectiva empirica si obiectiva nu exista minte si creier dupa cum nici suflet si corp ca sa putem vorbi despre relatii si interactiuni intre cele doua parti. N-as vrea sa ne lasam pacaliti de cuvinte si de gandirea dihotomica. In realitate exista o structura unitara si care nu este statica, fiind evident dinamica.
In momentul in care tu ai ganduri, adica mai tot timpul (exceptie cand dormi profund), stim cu certitudine ca zeci de mii de neuroni din diferite structuri ale creierului se descarca conform unor tipare cerebrale. Poate parea miraculos si chiar este. Cum se face ca din procesele biochimice si electrice de la nivel cerebral apar ganduri? Si cum se poate sa fim constienti uneori de ele? Cu toate astea, acest miracol nu necesita explicatii mistice, chiar daca nu este inca inteles pe deplin.
Eu nu as sti ca tu ai ganduri, daca eu nu as avea o minte (creier de 1,3 cmc) cu care sa-mi inchipui ca si tu dispui de o minte cu care poate gandesti ceva despre mine sau despre altcineva. Da, ai citit bine. Imi inchipui ca si tu ai ganduri (si alte continuturi mentale) si, eventual, ma pot gandi la ce fel de ganduri ai pentru ca dispun de ToM (Theory of Mind) si, sper, ca si tu. Nu am de unde sa stiu daca este asa, desi sunt inclinat sa cred asta in virtutea teoriei mintii (si neuronilor oglinda) si nici nu pot verifica decat daca tu imi vorbesti. Desi nici in acest caz nu pot fi sigur ca tu gandesti. Mai degraba, din faptul ca, dispui de limbaj cu ajutorul caruia comunici verbal, deduc ca tu ai o minte, asadar, ganduri. Amandoi, ne-am insusit teoria mintii undeva pe la 4, 5 ani. (vezi psihologia dezvoltarii). De fapt, vreau sa-ti spun ca gandurile sunt doar inauntrul dovlecilor nostri filozofici (iar eu in capul tau nu ma pot uita si, ce reconfortant, nici tu in al meu!) si s-ar putea ca gandurile sau fluxul mental sa nu fie ceva anume de o natura distincta de procesele chimice si bioelectrice din creier. Simti cumva cum se instaleaza treptat o stare de perplexitate? Poate de uimire? Inca nu? E-n regula, caci d-abia acum soseste surpriza.
Mintea cu care tu crezi ca gandesti, cand intentionat faci trebusoara asta, luptandu-te cu lenea si inertia intelectuala, sau care tese aleator ganduri (de fapt, creierul face minunatiile astea) este o ILUZIE. Ochii cascati si gura mare intr-un Ooo?! Iar TU (sinele) existi in aceasta ILUZIE ca si cum ai fi in holo-spatiu (prea tehnic? Holospatiul este un mediu virtual care poate replica fidel realitatea, doar ca… undeva in viitor, insa tu ai prins ideea).
Dupa acest moment de iluminare pe care budistii, cei care au meditat cu adevarat, l-au intuit de multa vreme, sa ne miram rand pe rand de urmatoarele:
Mintea (la fel si constiinta) nu exista ca entitate distincta si non-fizica.
Fluxul mental (mintea) exista tot asa cum exista imaginea (o iluzie) din ecranul monitorului la care privesti acum sau efectul 3D. Activitatea mentala este o proprietate emergenta activitatii electrice si chimice asociata multitudinii de sinapse neuronale. Fluxul mental sau mintea (ca si constiinta) este un aspect subiectiv emergent unei realitati fizice, observabile(cu ajutorul unui scaner de tipul fMRI sau PET), adica sutele de mii de sinapse de neuroni activati in tot felul de tipare.
Sinele este un element intretesut in aceasta iluzie ca urmare a unor neuroni ocupati in mod constant cu mentinerea conceptului de sine.
Deocamdata, inca nu stim cum reuseste creierul aceste performante. Dar viitorul suna bine. Cum ziceam in alte parte, nu trebuie sa ma crezi pe cuvant. Mai cerceteaza si tu, ca doar d-aia ti-a dat Dumnezeu minte (sau un alt zeu generos, in functie de zona geografica in care te-ai nascut), dar nu si creier?! Sau, invers?