Treizeci si cinci de zile. Atata vreme am asteptat cu nerabdarea indragostitului intalnirea cu o carte de parca Bucurestiul se afla pe un oarecare atol din Pacific. Partea pozitiva din așteptare e că mi-a sporit interesul. Dar nu cu o carte m-am intalnit, ci cu doi autori, celebri cercetatori. Unul e Thomas Gilovich, profesor de psihologie la Cornell University si co-director la Cornell Center for Behavioral Economics and Decision Research. E autor a mai multor carti, una fiind in coautoriat cu Daniel Khaneman. (Studentii mei afla de dumnealui indirect, prin aceea ca e sotul unei babute pe nume Anne Treisman care a produs teoria integrarii trasaturilor in perceptie. In urma cu trei ani, dumneaei a fost premiata cu Medalia Nationala pentru Stiinte de presedintele Obama ). Lee Ross e cel de-al doilea autor si ultimul, profesor la Stanford si co-fondator la Centrul pentru Conflict si Negociere al Stanford.
Ce m-a impresionat e ca cei doi si-au dedicat cartea lui Richard Nisbett, o alta personalitate influenta din panteonul psihologiei sociale. Nisbett si cu Ross l-au avut ca mentor pe Stanley Schachter, psiholog social si plecat definitiv dincolo. (tipul cu teoria duala a emotiilor; al saptelea cel mai citat psiholog din lume, conform unui sondaj din 2002). Ca sa devii un meseriaș in ocupatia ta, iti trebuie un mentor, de preferat in carne si oase. Astea le-am scris doar așa, ca să mă laud cu câțiva dintre psihologii (cercetători) pe care îi prefer.
Cei doi au publicat (bine, nu ei, ci editura) anul trecut o carte ”bogata in intelepciune”. Titlul ei este unul seducator ”The WISEST ONE in the ROOM” sau despre cum sa beneficiezi de cele mai puternice insight-uri din psihologia sociala asezate in 300 de pagini. Sa-ti spun cate pagini are bibliografia? 21 de pagini pline ochi cu notițe si trimiteri la articole cu studii publicate in jurnale de specialitate. Cand treizeci de ani te dedici cercetarii psihologice empirice, atunci ai la dispozitie un material consistent.
Fascinat de intelepciune, dupa cum ma stii, deoarece la inteligenta m-am lasat pagubaș, mi-am zis sa ma adap la acest izvor miraculos de cunoastere pură. D-abia aștept ca ideile sa leviteze din randurile cartii inspre creierul meu care se va lumina ca pomul de Crăciun. Iata-ma pe calea iluminarii, pregatit pentru metamorfozarea in cel mai mare ințelept.
Acuma, ramane de vazut daca voi ajunge nu numai un intelept, ci si unicul intelept din cameră. Ceea ce poate fi relativ simplu daca ea (camera!) ramane goală.