Uimitorul Adevăr despre Gândurile Noastre

Studiile arată că mintea noastră generează zeci de mii de gânduri zilnic, iar aproximativ 80% dintre acestea sunt negative (uite cum nu pun un link către jurnalul de specialitate). Și mai surprinzător este faptul că 95% dintre gândurile de astăzi sunt aceleași pe care le-am avut ieri. Dar și pe care le voi avea mâine? (Fuck it). Uite cum se consolidează tiparele mentale familiare (idem). Articolul merge intitulat ”Uimitoarea creativitate a minții umane”.

Da, și pe mine m-a surprins când am citit articolul din jurnal (publicat în 2010). Există acești oameni – scientists – care au insistat să cuantifice gândurile. Evident, înainte ca ele să devină cuvinte, iar cuvintele să se transforme în fapte. Văd un sâmbure de adevăr aici.

Reluarea continuă a gândurilor, în special a celor negative, funcționează într-un circuit de feedback care le întărește prezența și influența asupra noastră.

Dar stai puțin! Gândurile nu determină direct acțiunile noastre, ci creează un mediu favorabil. Ele, gândurile, sunt ca astrele din hărțile astrologilor (cu licență în psihologie): predispun. La fel cum o poziție socială înaltă într-o ierarhie sau un rol de putere ajunge adesea să transforme un om într-un tiran mai mare ori mai mic. Evident că omul respectiv are în sine o tendință (foame) de putere și dominație.

Fără să fie controlată, această repetiție poate duce la un ciclu aparent continuu și inevitabil al negativității, modelând felul în care percepem și reacționăm la lumea din jur. Cum putem întrerupe acest tipar?

După cum se știe, primul pas este conștientizarea. Dar, mai ușor de scris decât de făcut. Presupune să punem lupa atenției asupra gândurilor și să le examinăm dar ținând cont de acest principiu: mintea nu funcționează logic, ci psihologic. (Deep one!)

Această lupă a atenției se mai cheamă atenție conștientă. E o muncă dificilă de unul singur. De aceea, o a doua persoană este de ajutor, deoarece poți verifica alături de ea ce se petrece în mintea ta.Această a doua persoană poate fi un prieten bun, dotat cu empatie sau un alt bun prieten, terapeutul, la rândul lui dotat cu empatie, potrivit cu fișa postului :)), dar pe care va trebui să-l plătești.

Ah, nu e vorba de mine, bineînțeles! Dacă prinzi un loc la mine, ești o persoană norocoasă. Oricum în agenda mea am puține locuri, deoarece țin să am timp liber. Îmi vine ușor ne-fiind dependent de muncă și nici (prea) ambițios. Muncesc puțintel dar bine (potrivit cu această meserie), dar nici nu mă pot aștepta la vacanțe de lux. (Iar Elon Musk e un ins pe care nu l-aș înghiți nici cu o găleată de lămâi). Acuma îți fac o mărturisire: nu dau pe afară de hărnicie. O corporație m-ar angaja doar când voi fi rămas singurul om pe pământ. (Restul fiind pe Marte)