Să-ți reamintesc în câteva cuvinte ceea ce știu că ai uitat (mă formez în telepatie, deoarece psihoterapia îmi stă la degetul mic). Orice decizie în viață (și după, da) are un cost. Există costuri materiale/financiare și mai există unele psihologice, mai subtile, fiind mai dificil de identificat. Doar beneficii avem în poveștile pentru copii, nu în lumea adulților. Mă atenționezi că nu mă adresez unui copil. Așa este. Eul copil crește rapid odată ce descoperă acest fapt. Deși poate tu ești conștientă, sunt convins că și aplici (sau?), alți cititori nu cred că sunt. Bine, până exact în acest moment când le ofer câteva exemple.
Dacă îți cumperi mașină, nu doar că te costă tranzacția. Există și costuri ascunse. Ea mașina înseamnă o grămadă de piese care funcționează coerent și unitar până la un moment accidental. Iar asta se întâmplă mai devreme ori mai târziu. Apare o defecțiune gravă sau nu. Pe lângă reparațiile probabile, de altfel, va fi nevoie să-ți faci timp și să te îngrijești de ea sistematic. Să mergi la revizii la fel cum mergi la dentist. (Poate chiar mai des?). Te-am convins? ”Nu se merită?”, după cum auzim pe la unii vorbitori.
Dar poate vrei o casă a ta. Și pentru ea plătești. Evident, nu doar tranzacția, ci la bancă, având un credit, și la întreținere, iar asta, ulterior, unei renovări. Într-adevăr, beneficiul e că vei avea o casă a ta. Oarecum, pentru că o împarți cu banca, doar că ea nu locuiește cu tine.
Vrei să fii într-o relație romantică? Nu, nu cu Banca. Ah, doar din când în când. Chiar și așa, ai de achitat costuri. Există riscul de atașament. Și ce te faci dacă celălalt preferă totuși pe altcineva? Până la acest episod, cum te împaci cu plecările și revenirile lui (sau ei, mai rar)? Știu, așteptarea poate fi (și este) dureroasă.
Și exemplele pot continua: Să țin dietă?; Să fumez?; Să fac sex neprotejat?; Să mă despart de el/ea?; Să-mi schimb jobul?; Să mă mut într-o țară caldă cu multe libelule?; Să cresc copii?; Să mă mut la țară?; Să spun mereu adevărul în relația de cuplu?; Să cer ajutorul părinților?…
Orice schimbare/decizie pe lumea asta implică nu doar beneficii, ci și costuri. Odată ce ai evaluat decizia (sau schimbarea) în termeni de costuri-beneficii, următoarea întrebare merită atenția ta: Ești dispus(ă) să achiți costurile pentru acele beneficii? Te mai poți gândi o dată.