Redau mai jos doua exemple preluate de la David Levy, autorul cartii “Tools of Critical Thinking” (2010, p. 176), pentru ceea ce se numeste The Belief Perseverance Effect; un bias cognitiv de care “suferim” majoritatea in masuri variabile. In limbaj cotidian, apare in urmatoarea formula:
Am (mereu) dreptate.
Orice dovada ori argument contradictoriu nu face decat sa intareasca propria credinta, opinie. De exemplu, un psihanalist poate crede ca teoria lui este mereu adevarata. Nu are indoieli. Certitudinile absolute elimina orice indoiala. Fara indoiala sau fara a lasa loc pentru alte opinii, teorii, argumente se numeste minte inchisa sau dogmatica, atunci cand e vorba de principii, teorii, ideologii. Orice aspect al functionarii psihologice poate fi explicat conform teoriei psihanalitice. Nimic nu scapa microscopului psihanalitic, poate doar dovezile empirice, obiective. Teoria psihanalitica este doar un exemplu in acest sens. Religia reprezinta un altul. Culmea biasului este dogma sau credinta oarba ce poate naste atitudini fanatice. Ma abtin de la unele comentarii politice fata de ideologii devenite dogme alaturi de care altele sunt eronate si, in consecinta, trebuie eliminate.
Psihanalistul freudian: Toate femeile au in inconstient invidie de penis reprimata.
Pacienta femeie: Sunt femeie, dar nu-mi doresc sa am un penis.
Psihanalistul freudian: Intelegi acum, ce vreau sa-ti spun? Asta demonstreaza cat de profund este refulata in inconstient invidia ta de penis.
Poate privim prea departe. Putem observa, mult mai indeaproape, manifestarea acestui bias, in relatiile cu cei din jur. De exemplu, in zona relatiei de cuplu. Cand o femeie crede ca barbatii sunt interesati doar de sex, atunci faptul ca primeste un buchet de flori este interpretat ca pret pentru o partida de sex, chiar daca el, stie ca ea isi doreste flori si raspunde acestei dorinte. (“Stiu eu mai bine ce vor barbatii!”). In pofida oricaror dovezi de afectiune, ea crede in continuare ca interesul barbatului este doar unul sexual, interpretand dovezile in sprijinul acestei credintei.
Ea: Toti barbatii vor sex.
El: Sunt barbat, insa imi doresc si altceva, nu doar sex.
Ea: Fie ma minti, fie te minti pe tine. Asta, daca nu cumva, nu esti cu adevarat barbat?!
Acest bias se manifesta in tandem cu cel de confirmare, cand cautam dovezi doar pentru confirmarea unei opinii, credinte, teorii si ignoram (automat) orice dovezi care o infirma sau care sprijina ipoteze alternative. Ne putem gandi la o relatie romantica care tocmai ce se infiripa; primele intalniri, primele sarutari. “Este interesat de o aventura”, isi zice ea, iar dovezile selectate in mod inconstient sunt in sprijinul acestei ipoteze. Confirmandu-si ipoteza, va lua distanta fata de el, desi ea, asemeni lui, isi doreste o relatie de lunga durata. Asa se poate incheia o poveste romantica inainte de a incepe. “N-a fost sa fie”, se va consola ea, intr-un mod fatidic.