Urmează examene de licență la psihologie. Studenții au plăcuta sarcină de a memora în neștire teorii, clasificări și nume de autori (unii obscuri și neinteresanți). Ca apoi, după examene, să uite complet. Nu e mai important să gândească psihologic?!
Poți încerca testul de mai jos, pentru că e un test de gândire inteligentă în psihologie. Chiar și fără cunoștințele din domeniu, vei putea răspunde. Important e modul cum gândești cu ceea ce știi. Te ajută să recunoști și să rezolvi probleme practice?
Cunoștințele din psihologie sunt simple unelte, la fel cum sunt lingurile, furculițele și cuțitele la o masă. De dânsele te poți ajuta ca să halești prânzul într-un mod civilizat. Dar reamintirea lor nu folosește la nimic. Pardon, îi ajută pe studenți să treacă examenele din facultăți. Adevărul, binecunoscut de toată lumea interesată, e că pregătirea reală în meseria de psiholog începe după studiile academice. Sucită lumea, nu crezi?!
Evaluează cu adevărat sau fals următoarele enunțuri:
- Cercetătorii se folosesc de raționamentul deductiv atunci când testează teorii.
- Cercetătorii aplică raționamentul inductiv când creează sau construiesc teorii.
- Un eveniment extraordinar necesită cauze extraordinare.
- Disconfortul poate fi rezultatul unui adevăr dureros, dar la fel de bine și al unei false acuzații.
- Consecințele unui comportament reflectă de fiecare dată intenția persoanei.
- În orice moment, modul cum se comportă oamenii depinde de personalitatea lor indiferent de situația în care se află.
- Biasurile motivaționale servesc conservării unei stări de bine personal cu costul distorsionării sau falsificării realității.
- Avem tendința de a gândi sofisticat prin scurtături mentale.
- Supraestimăm gradul de control asupra oamenilor și evenimentelor în timp ce subestimăm impactul unor factori externi aflați dincolo de controlul personal.
- Diferite condiții antecedente pot duce la aceeași consecință.