Vrei un sfat de la „taticu”? Unu-l gratuit, de această dată, fiindcă cele mai multe costă bani serioşi fiind bazate pe ştiinţă (veritabilă), iar cercetarea ştiinţifică presupune finanţări serioase. Sfaturi de doi bani poţi găsi într-o puzderie de cărţi genul self-help. Simţi o oarecare răceală? (cărţile self-help bazate pe nimic pot fi recunoscute după lipsa referinţelor către articole din jurnale ştiinţifice indexate în baze de date internaţionale).
Dacă îţi doreşti căldură sufletească (şi, eventual, trupească), evită să aminteşti de bani în discuţiile cu prieteni. Şi nu doar. Chiar şi relaţiile sociale pot fi mai calde când nu aminteşti de bani. Se ştie, de ex, că dacă îi pomeneşti consoartei de banii cheltuiţi cu cadoul, bucuria ei aproape că se risipeşte precum fumul în vânt. Şi nici pomeneală ca focul să se înteţească. (cu adresă bărbaţilor fiindcă se apropie 8 martie). (să fie vreo legătură directă între bani, plaja din poză şi cădură?)
În contextul încheierii unui contract, odată ce ai negociat o sumă, ţi-ar fi poate mai cald să te muţi cu discuţia pe o altă topică comparativ cu situaţia când faci referiri la bani. Subiectul banilor a fost închis şi înţelept ar fi să rămână închis. Conform studiilor, simpla reamintire a banilor poate produce un comportament rece. Se pare că metafora „răceală socială” e întrupată, adică direct conectată la senzaţii de răceală fizică (apropos de embodied cognition pentru prieteni).
În presitigiosul Social Psychological and Personality Science (February 27, 2015) a fost publicat un articol pe această topică. Trei cercetători de la dep. de psihologie din Universitatea din Salzburg şi Universitatea din Basel au demonstrat prin două experimente ingenioase cum simpla amintire a banilor a produs senzaţii de răceală fizică. Nu e mentalizare. E o reacţie termică în corp. Când comentezi pe topica banilor e foarte probabil să trăieşti (pe propria piele) senzaţii de răceală. Prin tot corpul, da? Nu în cap (minte).