A fost odată ca niciodată o idee puternică pe care mulți psihologi, dar și mulți economiști și biznismeni o slujeau cu abnegație.
Poți observa timpul trecut al verbului ”a sluji”. Merită mai mult să revenim la prezent. Deși, în această țară mai înapoiată din perspectiva culturii psihologice, mulți meseriași, experți, politicieni încă o mai slujesc. Mulți mai sunt aceia care îi atribuie aproape o valoare sacră. Vom avea o lume mai bună dacă avem mai mulți bani la salarii și pensii. Profund greșit. O lume mai bună nu are legătură decât parțial, cel mult, cu bani mai mulți.
Mulți economiști și psihologi, dar și neofiți sunt convinși de teoria stimulentelor, de obicei, în bani. Originea ei stă în principiile de condiționare operantă. Ei au convingerea că ele, stimulentele monetare, pot schimba comportamente. Ei vor să devină mai productivi. Cum? Cu stimulente monetare… Dar ele nu funcționează de fiecare dată, ci doar în anumite condiții pe care slujitorii Banului (un zeu pentru unii) le neglijează sistematic.
Stimulentele monetare sunt adesea inutile, ba chiar pot face rău. Adesea, nu de fiecare dată. Alteori, pot fi potrivite. Îndeosebi atunci când banii sunt insuficienți pentru un trai relativ decent (sau când ai datorii la bănci și cămătari). Să vezi cum. Să ne imaginăm că îți place să scrii articole pe teme de psihologie. Îți propun un deal. Te plătesc să scrii trei articole pe săptămână având un minim de 350 de cuvinte și idei documentate. Ei bine, în baza teoriei învățării social-cognitive, pot prezice că după un timp vei crede că munca ta e o obligație și plăcerea scrisului va dispărea. Trist, dar aceasta-i realitatea și amarul ei merge și mai departe. Te obișnuiești (rapid!) cu stimulentul monetar și nu-l mai găsești motivator pentru eforturile tale (adaptare hedonică).
Ca să răspund simplu la întrebarea din titlu, banii pot fi, câteodată, stimulente pentru schimbare în comportament. Însă adesea, stimulentul monetar poate sabota exact comportamentul dorit (de ex, să ai reușite la job). Despre cât de mult rău pot face părinții care stimulează cu bani învățătura la plozii lor nici nu mai comentez. Există multe alte metode prin care poți schimba comportamente.
Dacă vrei să aduci ceva ”dulceață” în viața ta, poți urma această regulă. Banii să nu devină niciodată un scop în sine, ci să rămână, indiferent de condiții, un mijloc.