In interactiunile face-to-face ne gratulam unii pe altii cu zambete. Unele zambete sunt autentice, altele inautentice. La capitolul zambete nu ne putem insela. Oricine (aproape) poate distinge un zambet politicos (inautentic) de unul belicos (pardon, e alta nuanta), dar indeosebi de unul, inautentic. Creierul nostru inregistreaza cu usurinta miscarea unor muschi din jurul ochilor, orbicularis oculi, care nu pot fi miscati in mod voluntar (exceptie, antrenamentul). Orbicularis oculi se misca (involuntar), atunci cand zambim autentic (zambesti, cumva, mr. Duchenne?), iar cand zambim politicos, doar zigomaticul major (se intinde intre colturile gurii si pometi) se contracta ca urmare a deciziei voluntare. Suntem priceputi la detectarea ipocritilor si experti in detectarea zambetelor false ca urmare a unei istorii evolutioniste in care am fost nevoiti sa ne protejam de oportunisti (free-riders).
Intr-o conversatie ne recompensam cu zambete. In acest fel, ne asiguram unul pe altul de intentii pozitive si eliminam orice nuanta de suspiciune sau aplanam anticipativ orice tensiune probabila, cand derulam comunicarea in acest registru emotional pozitiv. Nu poti fi furios ori nervos cand zambesti autentic, deoarece creierul tau face distinctii clare intre grimasa, ranjet si un zambet care exprima emotia bucuriei.
Iti amintesti de amicii mei, Muc si Moc (doar stii; adultii au si ei prieteni imaginari!)? Acesti doi indivizi coopereaza pentru a-si asigura supravietuirea. Surasul se prea poate sa se fi nascut spontan, din legatura de cooperare, ca semnal de reasigurare pentru mersul OK al relatiei, dar si pentru a sonda starea emotionala a celuilalt.
Muc incearca sa-l asigure emotional pe Moc ca este OK relatia cu el si, simultan, sa afle care e starea lui. Dezvelirea dintilor ca semnal de amenintare (avertizare) in relatiile conflictuale, a devenit si un semnal pozitiv asociat unei stari de bine in relatia de cooperare dintre cei doi hominizi. Moc procedeaza in oglinda. Asa ca, cei doi isi semnalau unul altuia, din cand in cand, ca relatia lor merge grozav. Deoarece Muc si Moc isi consultau temperatura relatiei lor, re-asigurandu-se ca merge Ok, legatura lor afectiva devenea mai solida sau mai de incredere. Astfel ca, Muc si Moc, cooperand OK (o stare de bine re-intarita periodic afectiv) isi cresteau sansele de supravietuire si reproducere. Pare a fi un mecanism ce contribuie la pe de-o parte la securizarea emotionala a partenerului cu care ne propunem o relatie de cooperare, iar pe de alta parte, la impartasirea unei stari pozitive.
Daca ne aflam intr-o conversatie si percepem la interlocutor “zambete botox” sau “Pan-Am” (dupa obiceiul insotitorilor de bord de la Pan-American Airways), starea emotionala se poate modifica in sens negativ pana cand, daca primim in continuare astfel de semnale, sa vrem a incheia conversatia, pentru ca devenim suspiciosi. Ne gandim ce respectivul are unele intentii ascunse, cauta sa obtina unele foloase, ceea ce ne face vigilenti si, de la un punct incolo, dornici sa iesim din situatie.
Daca esti intr-un magazin, iar domnisoara/domnisorul s-a repezit la tine cu un zambet larg, este evident ca te place in mod subit, intrucat vrea sa obtina, de la tine, ceva. De regula, bunavointa ta sau receptivitatea la ofertele magazinului, iar in cazuri exceptionale, numarul de telefon.
In conversatii, altele decat cele din magazin, se pare ca putem prezice cu o mai mare acuratete zambetele autentice comparativ cu zambetele politicoase. Anticipam, de regula, destul de precis, un zambet autentic din partea persoanei cu care comunicam face-to-face si ii raspundem in mod similar. Nu reusim la fel de bine cu cele inautentice. Care ar fi explicatia? Zambetele politicoase nu sunt percepute ca fiind recompensatoare. Asa ca, nu ne intereseaza, in aceeasi masura, precum cele autentice, pe care le asteptam cu placere. Mecanismul neural al anticiparii recompensei (acela cu dopamina) este inactiv.
Zambetul autentic este recompensator si invita la reciprocitate (emotionala). Este destul de probabil ca persoana X, careia tu i-ai zambit, sa-ti raspunda spontan (si nu obligat), la randul ei, cu un zambet. Daca i-ai oferit pesoanei X un zambet politicos, te poti astepta ca, la randul ei, sa-ti raspunda, aproape sigur, cu un zambet politicos (inautentic) in baza aceluiasi principiu (reciprocitate sociala).
Zambetul autentic, spre deosebire de cel inautentic (politicos), este recompensator, nu doar pentru persoana care-l primeste, ci si pentru cea care il ofera. Tu care zambesti autentic (natural, spontan) unei alte persoane, traiesti o anume stare de satisfactie (bucurie) care se intensifica, odata ce percepi satisfactia persoanei care a primit zambetul tau, zambindu-ti din reciprocitate (spontana), la randul ei. Tu, oricum, vei experimenta o emotie pozitiva ca urmare a zambetului tau autentic (teoria feedback-ului facial).
Nu-i asa, ca merita sa zambesti cat mai des? Sa zambesc tamp, fara motiv? Fara motiv… sau doar pentru ti-ai propus sa cooperezi cu viata.