Sute de oameni se formeaza anual in diferite forme de psihoterapie. Unii investesc intr-o formare pana la nivelul de psihoterapeut in timp ce altii pana la nivelul de consilier psihologic. Altii se numesc coachi si ofera servicii de life coaching fie ca au pregatire formala, fie ca n-au. Data fiind aceasta abundenta de “expertiza”, cum sa iei o decizie? Cum sa alegi un terapeut (eventual, o psihologa/psiholog) “bun”?
Daca faci vizite la un cabinet sau stii pe cineva care face asta, merita sa-i arati urmatoarele liste cu afirmatii. Aceste liste iti ofera un ajutor pentru a discerne intre terapeuti. Dansele, adica listele, reprezinta un fel de filtru prin care tu (sau o cunostinta) poti evalua si decide daca persoana cu care te-ai intalnit este intr-un rol potrivit. In malitiozitatea-mi proverbiala, as adauga si unele intrebari pentru sondarea nivelului de cunostinte generale in disciplina psihologie. Dar sa nu devenim prea rigurosi.
Sursa mea de incredere pentru aceste liste este profesorul Scott O. Lilienfeld, posesor de PhD in Clinical Psychology din 1990, obtinut la University of Minnesota. Dumnealui are si o carte in coautoriat, ceva cu mituri. Din cate am inteles, doar vederea acestei carti provoaca simptome de conversie isterica la “experti” in psihologie clinica, care n-au vizitat in viata lor o clinica. (poate doar cu ocazia unei apendicite!)
Asadar, daca raspunzi cu DA la una sau mai multe din aceste declaratii, ar fi bine sa renunti la acel terapeut, deoarece nu se afla intr-un rol potrivit pentru ajutor psihologic profesional.
- Terapeutul meu devine furios sau defensiv cand il provoc.
- Terapeutul meu foloseste o aceeasi “reteta” pentru orice problema.
- Terapeutul face “small talk” o buna parte din sedinta, glumind si sfatuindu-ma ce sa fac.
- Terapeutului meu nu ii e clar ce asteptari are de la mine referitor la terapie, iar discutiile noastre sunt lipsite de directie si focalizare.
- Terapeutul evita sa discutam despre dovezile stiintifice ce stau la baza interventiilor sale.
- Nu exista delimitari clare in relatia mea cu terapeutul; de ex, terapeutul povesteste despre viata sa personala si, uneori, imi cere sau imi face favoruri personale.
Si daca raspunzi cu DA la cele mai multe din urmatoarele afirmatii, atunci terapeutul ar putea fi potrivit pentru a-ti oferi ajutorul psihologic de care ai nevoie.
- Pot vorbi liber si deschis cu terapeutul meu.
- Asculta si este atent la ceea ce exprim si imi intelege sentimentele.
- Terapeutul meu este cald, direct si imi ofera un feedback folositor.
- Terapeutul imi explica ce anume urmeaza sa faca si de ce si este deschisa sa-mi spuna despre diagnostic, plan de tratament, calificarile si training-ul sau.
- Terapeutul ma incurajeaza sa ma confrunt cu provocarile si sa-mi rezolv problemele.
- Terapeutul aplica interventii validate stiintific si imi expune argumentele pro si contra ale altor metode/tehnici.
- Terapeutul monitoreaza progresul meu si este dispus sa modifice planul de terapie cand interventiile nu ofera rezultate.
Aceste doua liste te vor ajuta sa selectezi un terapeut potrivit pentru tine sau sa te tii departe de unul nepotrivit. Deoarece imi doresc sa fii un consumator rational de servicii de consiliere/psihoterapie, eu te-am informat, restul depinde de tine.
P.S. Aceste liste apar la pagina 635 din “Psychology. From Inquiry To Understanding”, un textbook american din 2010; probabil, unul dintre cele mai reusite textbook-uri de psihologie publicate in ultimii douazeci de ani. (nu, nu se afla la bibliografia cursurilor de “introducere in psihologie” din facultatile de profil din motive “tainice” pentru mine).