Vreau sa-ti (re)amintesc o teorie psihologica senzationala intr-un fel aplicat, astfel incat sa te ajute, incepand chiar din acest moment, la o schimbare de perspectiva, asa cum se intampla cu cativa oameni toleranti si perseverenti in tehnicile corporale din sesiunile abc. O schimbare care, conform studiilor, iti va creste calitatea vietii. Si, atentie, nu doar a ta, ci si a celor interactionezi pe o baza constanta.
Iti (re)amintesc o serie de criterii dupa care poti detecta cu ce set mental operezi in diverse activitati/actiuni/sarcini:
Daca ai un set mental fix, in contextul derularii unor actiuni, inseamna ca:
- Judeci negativ (moralizezi, critici) propriile calitati/abilitati sau ale altora.
- Cauti sa faci dovada sau sa demonstrezi (tie si altora) anumite calitati, abilitati/competente sau capacitati.
- Esti orientata si focalizata pe rezultate sau pe atingerea scopului, ignorand (aproape) etapele sau pasii necesari pana la scop/rezultat.
- Percepi actiunile proprii sau ale altora in termeni conditionali sau imperativi. De exemplu, “Daca esti desteapta, vei rezolva” sau “Trebuie sa fiu competenta si, daca sunt competenta, atunci voi obtine ce imi doresc”.
- Te compari adesea cu altii in sens negativ. Un alta persoana are o calitate/o abilitate in timp ce tu nu ai si nici nu crezi ca o poti dezvolta.
- Nu accepti sa faci greseli sau erori, sa pierzi sau sa ratezi, iar daca faci te vei blama, pedepsi sau critica aspru, fiind, eventual deprimata, dezamagita sau furioasa. “Intelepciunea” populara ne informeaza despre aceste persoane ca sunt ambitioase. Probabil ca sunt ambitioase, insa ambitia lor (sau dorinta de a reusi) este orientata de un set mental fix care le provoaca suferinta inutila.
Daca operezi cu un set mental orientat spre crestere, inseamna ca:
- Admiti ca poti gresi si esti impacata cu posibilitatea greselii sau nereusitei. Intelegi ca este in firescul lucrurilor (asa functioneaza realitatea) sa apara greseala sau insuccesul oricat de bine te-ai pregati. In acelasi timp, esti constienta ca pregatirea ta (sau practica) reduce riscul insuccesului. In forul interior poate suna in felul urmator: “Sunt un om care invata. Deoarece invat, exista posibilitatea reala de a gresi. Daca voi gresi/rata/ obtine rezultate proaste, voi vedea ce anume pot corecta/schimba, astfel incat data viitoare sa ma descurc bine si sa obtin rezultatul dorit.”
- Esti focalizata pe procesul obtinerii unui rezultat si nu pe rezultat. Asta inseamna ca esti constienta de efortul pe care il depui in mod sistematic in directia dorita. Astfel, poti monitoriza propriul progres sau avans spre obtinerea rezultatului.
- Percepi orice greseala sau insucces ca fiind oportunitati de invatare, iar rezultatele bune pot fi situatii de optimizare a performantelor.
- Cauti sa inveti si (iti) oferi ajutor in acest sens.
- Apreciezi si lauzi efortul, stradania, incercarea, indrazneala INDIFERENT de rezultate. Nu inseamna sa negi rezultatele proaste. Inseamna sa-ti muti focusul atentiei spre efortul depus si nu pe final asociat unor calitati/abilitati care, evident, iti lipsesc cu desavarsire. J
De obicei, un set mental in raport cu tine il manifesti si fata de un altul (copil, student, partener, coleg, colaborator, prieten etcetera). Cu alte cuvinte, criteriile de mai sus sunt aplicate (inconstient) in relatia ta sau relatiile tale cu colegi, sefi, colaboratori, prieteni si, desigur, partener sau sot/sotie si copii. Cateodata, poti descoperi setul mental chiar in relatia cu animalutul de companie. J)
Pentru Teoria Setului Mental putem fi recunoscatori unei doamne, astazi la varsta de 67 de ani, profesoara la Stanford University. Carol Dweck.