sensibilitatea

Cunoști eticheta cu conotații negative ”Ești tu prea sensibilă”? Dacă ești de genul feminin, mai merge să o tolerezi din cauza stereotipului cultural de gen. Nu toată lumea știe că ”femeile sunt sensibile”? Dar ai încurcat-o dacă ești genul masculin. Stereotipul cultural pune presiune și îți dictează să fii bărbat – o creatură insensibilă? Expresia ”bărbat sensibil” e nepotrivită stereotipului de gen în percepția publică. Motiv pentru care unii bărbați ”sensibili” caută să-și ascundă sensibilitatea renunțând la acest aspect al sinelui lor autentic.

Să lăsăm stereotipurile culturale (și prejudecățile asociate) și să trecem la tiparele neurodivergente printre care avem și tipul sensibilității crescute. Unii dintre noi, cum este și autorul, funcționează neuro-comportamental într-un spectru de înaltă sensibilitate la stimuli (aproape orice fel de stimuli).

Persoanele înalt sensibile (Highly Sensitive Personality sau HSP) manifestă adesea comportamente și trăsături specifice care caracterizează sensibilitatea lor crescută la stimuli. Este important să se observe că sensibilitatea există pe un spectru, iar nu toți cei sensibili vor arăta aceleași comportamente. Cu toate acestea, caracteristicile comune includ:

  1. Procesare profundă: Persoanele foarte sensibile tind să proceseze informațiile mai profund decât alții. Pot reflecta asupra situațiilor, experiențelor și emoțiilor la un nivel profund.
  2. Suprastimulare: HSP sunt mai susceptibile la suprastimulare. Zgomotele puternice, luminile strălucitoare, mirosurile puternice sau mediile aglomerate pot fi copleșitoare și epuizante pentru ei. Putem înțelege de ce unii dintre noi preferă stilul working from home și mersul pe munte sau drumeția în natură.
  3. Intensitate emoțională: HSP experimentează adesea emoții mai intens. Pot fi profund afectați atât de emoții pozitive, cât și de cele negative, manifestând o empatie și o compasiune sporite. Un mediu de lucru, relativ toxic ca orice mediu organizational, poate afecta mult mai puternic tipul HSP (dar cine putea spune asta?).
  4. Viață interioară bogată: HSP au o lume interioară bogată și complexă. Pot avea o imaginație atât de puternică încât pot vedea aievea ceea ce nu este acolo! Se cheamă hiper-fantezie și te asigur că nu-i ușor de trăit cu această condiție. Mai pot fi creativi și apreciază arta și frumusețea.
  5. Atenție la detalii: Persoanele foarte sensibile tind să observe detalii subtile pe care alții le-ar putea trece cu vederea. Atenția la detalii poate fi un atu în multe domenii ce presupun cercetare și rezolvare de probleme.
  6. Empatie și compasiune: Indivizii extrem de sensibili au adesea un grad ridicat de empatie. Pot înțelege și simți emoțiile altora profund, ceea ce îi face prietenoși, plini de compasiune și toleranță.
  7. Tendință de evitare a conflictelor: HSP evită conflictele și caută armonia, devenind adesea people pleaseri (fără o legătură musai cu frica de abandon). Sunt adesea sensibili la critici și pot fi profund afectați de feedback-ul negativ. De aceea, tind să prefere compania animăluțelor (și să renunțe la conturile de pe social media?). Ele nu oferă critică și comentarii răutăcioase.
  8. Necesitatea de timp personal: Datorită intensității experiențelor lor, HSP au nevoie de timp personal pentru a se reîncărca. Pot prefera medii liniștite și pașnice pentru a se recupera după suprastimulare. Iar mediul obișnuit pentru majoritatea reprezintă pentru un HSP supra-stimulare.
  9. Perfecționism: HSP pot avea o tendință spre perfecționism, deoarece sunt orientați către detalii și aspiră la excelență în eforturile lor. Motiv pentru care unii HSP manifestă critică față de sine si alții, deși, paradoxal că așa e natura umană, nu o suportă.
  10. Dificultăți în luarea deciziilor: Stilul profund de procesare poate face, uneori, luarea deciziilor mai dificilă pentru HSP, deoarece pot cântări cu atenție avantajele și dezavantajele. Iar asta poate să-i ducă și înspre binecunoscutul efect ”paralizia analizei”.
  11. Conștientizare crescută a subtilităților: HSP sunt adesea atenți la schimbările subtile în mediul lor, în relații sau în propriile emoții. Această conștientizare crescută poate contribui la abilitatea lor de a naviga (când devine necesar) în situațiile sociale complicate. Mai puțin când le poate complica viața emoțională potrivit cu punctul 3.

Reține că aceste comportamente sunt tendințe generale și nu se aplică la toți cei ”inalt sensibili”. Dacă ai sensibilitate crescută la lumină, nu înseamnă musai că ești HSP. Ai doar foto-sensibilitate și trebuie să porți ochelari de soare. Dacă te și alertezi intens la zgomote mai puternice sau doar stranii dar și la mirosuri, atunci s-ar putea să fii pe spectrul HSP. Există teste online (cărți și video-uri) dacă vrei să obții un oarecare diagnostic.

Mai mult, experiențele și expresiile individuale ale sensibilității pot varia în mod semnificativ. Dacă bănuiești că ai asemenea tendințe sau știi pe cineva care este ”foarte sensibil” și acest aspect își pune amprenta asupra stării de bine, căutarea sprijinului de la un meseriaș (sau meseriașă) în domeniul sănătății mintale poate fi benefică.