Un puști perspicace, pe nume Calvin (copil indigo? Hihi!), mi-a șoptit secretul îmbogățirii (ei, nu mie, ci tigrului său cu numele filosofului englez, nedus la biserică și care a pus bazele gândirii liberale în secolul 17; ghici cine? Ai uitat filosofia din liceu?). Fiind o persoană altruistă și animată de compasiune budistă (dar și creștină), mi-am zis să împărtășeșc cu tine ”secretul” (după cum ai remarcat, sunt obsedat de secrete). Ai citit bine, dragul meu cititor. Vei afla SECRETUL unei vieți minunate sau despre cum să-ți petreci toată ziulica nefăcând nimic (sau aproape nimic; wink!) pe o plajă însorită din Hawaii. Nu e nevoie să-ți bați capul cu teoria ”sofisticată” a atracției universale din cartea ”Secretul”, best-seller-ul internațional al neasemuitei Rhonda Byrne, care impulsionată de un altruism angelic, ne-a împărtășit miracolul legii atracției… de iresponsabilitate și vinovăție gratuită. Secretul vieții fericite e de-o simplitate uluitoare. Poți citi în continuare.
Așadar, ca să te îmbogățești, vei scrie o carte de self-help, deoarece există o piață colosală pentru așa ceva. Iată cum vei proceda. În primul rând, trebuie să-i convingi pe oameni că e ceva problematic sau greșit cu ei. Ceea ce e ușor, deoarece industria de publicitate a făcut nesperate progrese condiționând oamenii să se simtă neîncrezători vizavi de greutate, de ceea ce mănâncă, de ten, coafură și vestimentație, de fitness-ul fizic, de statusul social și sexapil, de relația cu proprii lor copii, colegi, prieteni, șefi, plus multe altele. Apoi, dragul meu, îi convingi că problema nu e vina lor, ci se datorează unor influențe mult mai mari și dincolo de controlul lor. Ceea ce este și mai ușor, deoarece oamenii cred asta oricum. Nimeni nu vrea să fie responsabil pentru situația în care se află. În final, îi vei convinge că prin apelul la expertiza și încurajarea ta plină de abnegație, ei vor reuși să-și ofere o soluție (răspunsul se află dintotdeauna în interiorul lor) și să fie, bineînțeles, fericiți! Mă întrebi în ce fel de probleme vei ajuta oamenii? Adicția lor la cărțile de self-help. Cartea ta, unică pe piață, se va numi:
”Ține-ți gura și renunță la a te plânge. Cum să faci ceva cu viața ta în afară de a gândi despre tine însuți”.
Anticipezi o problemă? Dacă sfaturile tale vor funcționa, nu va mai fi nevoie de o altă carte. Probabil nici de ajutorul tău.
Ai înțeles unde bat? Oamenii caută cu lăcomie aproape sfaturi cât mai simple despre cum să devină persoane mai bune. De aici o preocupare obsesională pentru propria imagine de sine (și propriile probleme) în detrimentul concentrării eforturilor spre scopuri clare și disponibilității pentru un altul (relațiile sociale de calitate egal predictorul cel mai greu pentru fericire) . Iar dacă puzderia cărților de self-help ar fi de vreun ajutor, ne-am putea așepta ca cererea pentru ele să scadă. Oricine, care ar intra într-o oarecare librărie, ar vedea un raft micuț cu asemenea cărți practice. Dar nici pe departe.