Se iau gene, în proporţii egale de fifty-fifty, de la mami şi de la tati şi se amestecă (cu intervenţie divină, desigur). Din amestec rezultă aleator o nouă configuraţie genetică (genotipul). Peste o vreme, mami naşte puiul, care va purta numele de, să zicem, George.
În doi ani de la concepţia lui George, din nou se iau gene de la mami şi tati şi se amestecă (din nou cu intervenţie divină!). Rezultă o nouă configuraţie şi, ulterior, progenitura născută va fi numită Andrei.
George, la momentul naşterii lui Andrei, avea doi ani. Cei doi prichindei cresc sub atenta supraveghere din partea ambilor părinţi care merg la cursuri de parenting, unde învaţă cum pot influenţa formarea personalităţii copiilor prin diferite stiluri de parentaj. (lectorii nu au intrat în contact „telepatic” cu babeta Judith Rich Harris).
Călătorim în timp şi ajungem în perioada când George şi Andrei sunt adolescenţi. Iar aici (în sens temporal), am o întrebare pentru tine. Cei doi adolescenţi vor fi mai degrabă similari sau diferiţi în comportamentele lor? Dacă sunt mai degrabă diferiţi, ce anume crezi că stă în spatele diferenţelor? Şi, dacă sunt predominant similari, ce crezi că se află în spatele similarităţilor?
Avansăm în timp şi ajungem în perioada adultă a celor doi protagonişti ai noştri. George se află la vârsta de 28 de ani, iar Andrei la 26. Crezi că personalităţile lor sunt mai degrabă similare sau diferite?
Îţi reamintesc. Ambii au gene în proporţii egale, 50-50, de la ambii părinţi. Mediul familial în care au crescut a fost acelaşi pentru ambii (shared environment), iar 50 % din codul genetic este identic la cei doi. Educaţi similar şi cu material genetic identic 50 %, vom avea doi adulti cu personalităţi mai degrabă diferite ori similare?
Dacă sunt diferite, după cum presimt că răspunzi, care dintre cei doi factori, genele sau mediul, face diferenţa? Vezi tu, dacă variabila mediu familial nu face diferenţa între personalităţile lor, mă tem că stilul de parentaj nu contează. Da, în acest caz, cursurile de parentaj sunt inutile. Ştiu, îţi pare aproape „obscen” ce insinuez aici. Sau, poate, aduce o diferenta, dar in combinatie cu genele?
Până te decizi tu, eu mai consult niţel astrogramele celor doi şi revin cu răspunsul. Ca să nu mori de curiozitate, ţin la cititorii mei, îţi ofer un indiciu. Non-shared environment.