Dis-de-dimineața. Iți bei cafeaua sau ceaiul in bucătărie. Deodată, de sub bufet, se ivi o insectă neagră. Câh, e un gândac de bucătărie! In funcție de zodie, fie țipi după Batman aflat la bărbierit, fie te infigi la bocancul de pe hol, evaluat instant drept arma supremă de ucis invadatorii scabroși și periculoși din bucătărie. Fiica ta, de șase anișori, aflată în preajmă detectă invadatorul chitinos și se repezi să-i facă o inspecție minuțioasă, apelând la microscopul cumpărat de nașii pasionați de ființele minuscule.
Dar surpriză. E un greiere! Apăru Batman care, cu fermitate luă un pahar, și îl captură pe domnul Greier ca să-l pună la adăpost de curiozitatea științifică a fiicei voastre, echipată cu o pensetă. După o discuție matură despre protejarea vietăților indiferent de proporții, in baza efectelor la distanță a legilor karmice, domnul Greier e dus afară și eliberat în natură sub supravegherea atentă... a pisicii.
De ce atunci când ei l-au considerat ”gândac de bucătărie”, erau pe cale să extermine acea insectă? Iar odată ce au considerat aceiași insectă ”greier”, a aparut nevoia de a-l proteja și salva?
Procesul categorizării a făcut diferența în comportamentele voastre. Schimbarea categoriei aproape că a transformat atitudinea ta, a lui Batman și mai puțin a fiicei, fiind mai inocentă.
Categorizarea sau etichetarea e esențială în înțelegerea lumii și în modelarea reacțiilor noastre. Când vedem un gândac, un bebeluș, o bâtrânică sau un profesor, noi aplicăm cunoașterea despre acele categorii de care aparțin ca să inferăm felurile in care e cel mai probabil să se comporte ”obiectul” (ne)animat perceput. Te poți aștepta cu relativă certitudine de la un bebeluș să scâncească și să facă băluțe. Nu, și de la un profesor. În raport cu așteptările derivate (automat) din categorizare, îți vei regla comportamentele. Unui profesor nu-i vei pune suzeta, chiar dacă face băluțe, dar unui bebeluș, da.
Prin categorizarea ei drept ”greier”, insecta noastră a scăpat vie și nevătămată. (greierii sunt simpatici!). Trasând o perpendiculară la lumea relațiilor sociale, acea insectă puteai fi tu.