Stiai ca… Pentru profesarea psihologiei studentul din SUA trebuie sa dovedească un background in stiinte. Da, am scris corect. SCIENCE. Pe cuvânt, e o preconditie, trust me I am a Psychologist!
In ceea ce cheama la ei High School (studii de colegiu incheiate cu bac la noi) studentul care isi doreste sa faca meseria de psiholog este orientat catre discipline cum ar fi anatomie, fiziologie umana, chimie, biologie; cu alte cuvinte, are nevoie de cunostinte dintr-un corp de discipline hard, iar daca nu are, poate recupera mai tarziu (obligatoriu).
La universitate fiind student, un major in psychology merge de minune cu un minor care aduce un plus la cunoasterea de baza in stiinte (nu deranjeaza pe nimeni, daca e biochimie), filozofie si logica. Iti poti imagina (reverie recreativa!) cum ar fi ca un student la facultatea de psihologie sa fie pus in situatia de a-si alege, pentru consolidarea/completarea notiunilor de stiinta din liceu, un pachet de cursuri in discipline precum chimie organica, genetica, anatomie, fiziologie, fizica etc. Ma crezi ca ar disparea psihologia ca facultate (cel putin in universitatile private)?
Dupa cum bine te-ai bunghit, ne putem astepta ca studentul care are un bachelor in psychology sa se priceapa binisor la rationamente inductive si deductive, detectand, spre exemplu, cu usurinta un argument post hoc ergo propter hoc. Si nu doar, caci va sti sa foloseasca chiar si briciul lui Occam, adesea, cu o indemanare de chirurg (intruchiparea unei agresivitati sublimate, conform unei teorii antice care ar trebui amintita doar in zece minute la istoria psihologiei) de a taia in carne vie orice teorie fasonata cu pretentii de teorie validata stiintifica.
Ca sa devii psiholog clinician mai ai nevoie de un master degree si, adesea, de un doctorat profesional (Psy.D) sau un Ph.D. Merge, de asemenea, minim un an de rezidentiat intr-o clinica (in programul doctoral).
O medie a veniturilor din meseria de psiholog este de 68, 640 dollars per year, iar pe ora de 33,00. Mai jos, sunt veniturile medii pe an pe trei mari domenii aplicative:
- $87,330 for industrial-organizational psychologists
- $66,810 for clinical, counseling, and school psychologists
- $89,900 for psychologists, all other
Pentru comparatie, ca sa-ti fac in ciuda, un medic psihiatru poate castiga dublu. Daca vrei sa castigi dublu, ai aceasta posibilitate de a deveni medic psihiatru daca iti continui studiile cu un program in medicina. Atentie, iti continui studiile, n-o iei de la capat!
Pentru a deveni psihologi licentiati intr-un domeniu aplicativ sau altul, studentii (cu master degree ori specializare) ei trebuie sa faca dovada unui internship sau unui rezidentiat in activitatea/institutia in care are loc specializarea (de obicei, se intinde pe o perioada de 1 an de zile). Organizatia care se ocupa cu licentierile este un fel de Colegiu al Psihologilor cu filiale in fiecare stat si se cheama Association of State and Provincial Licensing Boards.
Aici am folosit date dintr-o statistica din luna mai, 2010. Aceeasi statistica prognozeaza o crestere a locurilor de munca pentru psihologi cu 22 de procente pana in anul 2020. Nuuu, nu la noi, la ei. La noi poti practica aceasta meserie ca liber profesionist intretinut fiind de parinti, de sot/sotie, de rude, de matusa Tamara ori sa-ti iei un job part-time bine platit intr-un univers paralel (de ex: la Kebab Dristor). In rest, sansele sa-ti gasesti job de psiholog in clinica sunt apropiate de zero (de ex: 0,1 %). Te mai poti descurca, daca ai noroc, cu gradinitele, cateva scoli si unele firme.
Pentru ca pariez ca nu vei fi interesata de pagina “Cum poti deveni psiholog”, m-am gandit sa listez eu calitatile necesare unui viitor psiholog dupa Occupational Outlook Handbook (US Department of Labor):
Analytical skills, Communication skills, Observational skills, Patience, People skills, Problem-solving skills,Trustworthiness.
Acestea sunt calitatile cerute pentru una dintre cele mai frumoase, dupa mintea mea, meserii de pe planeta. Sper ca ai luat la cunostinta prima calitate. Abilitati analitice. Sa-ti dau traducerea: psihologii trebuie sa fie capabili sa examineze informatiile culese (in urma cercetarii) si sa poate extrage concluzii logice din acestea. Simt nevoia sa reiau. […] deriva concluzii logice. Iti amintesti? Tollens, ponens, ponei…
Sau, simtul observatiei la nivel de abilitate. Psihologii trebuie sa poata detecta si discrimina intre reactiile si manifestarile oamenilor si sa poata oferi explicatii plauzibile (de preferat) pentru acestea. Ca in exemplul urmator: “am observat ca este anxioasa, deci are un atasament insecurizat cu mama”. “Ai vazut tu, cu ochii tai, toate astea? Ai observat sau ai dedus?”
Ce se petrece la noi în țară cu psihologia? Abia dupa licenta incepe profesionalizarea, daca nimeresti sa profesezi pe undeva. In rest, poti practica aceasta meserie ca hobby, ca o activitate de timp liber la concurenta neloiala cu astrologi, terapeuti cuantici, preoti, radiestezi, chiromanti, reflexoterapeuti, vraci, samani si altii asemenea, multi dintre acestia posesori de licente in psihologie, certificate in psihoterapii diverse si unii chiar cu doctorate.
Daca as fi astăzi un adolescent care intentioneaza sa urmeze studii superioare, ne-avand aptitudini pentru fotbal, nu as vrea psihologia. Cel putin, nu la noi, in tara. Sunt sincer cand iti spun ca as face tot posibilul sa pot studia psihologia la o universitate din State sau macar din Anglia. Programa de licenta este depasita, este cu 20-25 de ani in urma si osificata intr-un sistem academic greoi, lent, rigid dar presat cu cerinte de la nivel inalt (dinspre ministerul neconectat la realitatea sociala) crunt de ridicole conform proverbului din rahat nu poti face bici!
Mai mult, ca să fiu Grinch până la capăt, oportunitatile pentru practicarea acestei meserii sunt extrem de putine. Iar impresia mea este ca e o meserie ce nu are prestigiul cuvenit, de multe ori, pe motive intemeiate, si o spun nu fara regret. Este aproape o frivolitate, in marginea unui derizoriu deloc meritat ca disciplina stiintifica.
O licenta in psihologie este marfa “ieftina” (de altfel, piperata), este precum alimentul de baza al cetateanului, cum ar fi cartoful. Cand nu stii ce sa-ti gatesti, ai ramas fara bani sau esti pe fuga, prin oras ori in delegatie, atunci apelezi la o portie de cartofi prajiti, copti sau fierti pe care o poti servi mai de oriunde. Cartofii sunt alternativa la orice si, mai mult, merg aproape cu orice altceva. Sper sa ma insel, dar imi face impresia ca in acelasi fel functioneaza si obtinerea unei licente in psihologie si, ulterior, unui master degree. Merge (aproape) oricum, peste orice si, ce e mai important, cu oricine si de oriunde!