Sa crezi ca poti controla Realitatea este o ILUZIE. Multi oameni traiesc in aceasta ILUZIE. Sa crezi ca poti controla lumea, universul, evenimentele vietii, personalitatea si relatii inter-umane este o credinta irationala fundamentala! Sa faci eforturi in acest sens este prostesc, in cel mai bun caz, daca nu chinuitor (si nevrotic). Asa cum nu poti controla Vremea, nu poti controla intamplarile vietii, per ansamblu. Daca afara ploua, tot ce poti face tu este sa-ti iei umbrela. Daca te rogi, meditezi ori te lamentezi la un prieten ori in sinea ta, nu-ti e de folos, nu reprezinta o solutie. Ba dincontra, in sine toate aceste actiuni iti pot creste frustrarea. Vremea are prostul obicei de a nu se lasa influentata de gandurile, emotiile, dorintele ori actiunile tale. In acelasi fel, Realitatea nu poate fi influentata, deoarece este “indiferenta” la starile tale ori ale altcuiva.
Realitatea este asa cum este.
O tautologie care-ti sugereaza ca nu poate fi asa cum vrei si insisti, prosteste, sa fie, conform teoriilor si dorintelor tale. Intelept ar fi ca tu sa o accepti exact asa cum este: “buna”(pozitiva, favorabila) ori “rea” (negativa, nefavorabila). Intelept este sa iei intamplarile asa cum vin fara a te stradui sa le schimbi conform cu dorintele si asteptarile tale. Iar asta nu inseamna sa stai cu mainile in san, sa adopti o instanta pasiva si sa NU actionezi in sensul unor dorinte, care pot fi, nu-i asa, ne-realiste, infantile si, extrem de costisitoare. A sti sa diferentiezi (sa ai discernamant) intre dorinte (nevoi) care merita implinirea (eforturile tale) si care nu, care sunt realiste si rationale si care sunt irationale si fanteziste devine o smecherie fermecatoare!
Nu te grabi sa crezi ca promovez o atitudine defetista. Departe de mine, ceea ce s-ar numi resemnare. E o distinctie aici intre ACCEPTARE si RESEMNARE. Oamenii care se resemneaza evita responsabilitatea, plasand-o pe “umerii” unei alte persoane, sistemului ori unei entitati divine. Oamenii care accepta realitatea asa cum este isi asuma responsabilitatea pentru starea/situatia de la un moment dat. De exemplu, tu constati ca PLOUA, desi iti doreai o vreme frumoasa, caci tocmai urma sa faci plaja (esti in concediu). Adesea, primul impuls este sa-ti exprimi frustrarea, sa fii nemultumita, sa rumegi in sinea ta ori fata de partenerul tau (alti prieteni) in raport cu VREMEA de kkt! J
Daca ACCEPTI starea vremii, inseamna ca ai INTELES ca nu o poti schimba si, simultan, ceea ce poti schimba este ACTIUNEA ta. Daca vrei sa iesi la plimbare (fara plaja), iti vei lua o umbrela. Banuiesc ca esti constienta, ca orice lamentare/critica la adresa vremii si, eventual, deplasata spre un altul (copilul / partenerul/prietenii) este fara sens, doar o actiune inutila ce-ti consuma energia si timpul.
Sursa NE-Acceptarii/REZISTENTEI este in MINTEA ta, in creierul tau, fiind o CONVINGERE IRATIONALA (CI): “Vremea trebuie sa fie minunata”. Ea este generata dintr- dorinta: imi doresc sa fac plaja (sunt in concediu/vacanta). Nu e nimic in neregula sa avem dorinte. Doar ca aceasta dorinta a devenit o dorinta absoluta, o CERINTA IMPERATIVA: “imi doresc (neaparat) sa fac plaja (d-aia sunt in concediu).”
Daca Realitatea n-o putem schimba, putem totusi modifica modul de interpretare/felul in care ne raportam la evenimentele realitatii. Putem actiona diferit si putem gandi intr-un fel REALIST deoarece am inteles ca Realitatea nu raspunde dorintelor noastre. Sa credem altfel este o copilarie si nu suntem diferiti de copiii de 3 anisori care il asteapta pe Mos Craciun.
O altfel de ATITUDINE MENTALA vine din INTELEGERE. Ai inteles ceea ce tine de tine si ceea ce apartine REALITATII. Pentru ca intelegi ca vremea nu poate fi schimbata, ai sansa de a-ti schimba de atitudinea si actiona in acord cu realitatea (afara ploua si nu e cazul de plaja, decat daca am chef si de o raceala serioasa, care sa-mi f… concediul definitiv). In acest fel, ai realizat ca DORINTA ta este o CERINTA IMPERATIVA si ca mai inteligent ar fi sa devina o PREFERINTA (prefer sa fie o zi insorita ca sa pot face plaja). Cand dorintele tale sunt preferinte, viata ta devine mai usoare, pentru ca esti mai relaxata (mai putin tensionata) in raport cu evenimentele prin care treci (pe care nu ai control). Observi ca devine important in aceasta atitudine vizavi de realitate sa poti face distinctia intre ceea ce poti controla si ceea ce nu; intre ceea ce poti influenta prin deciziile/actiunile tale si ceea ce e imposibil (omeneste vorbind!) J
Ai fi tentata sa crezi ca ma contrazi, dar te asigur ca nu e asa. Poti influenta intamplarile prin actiunile tale. Unele intamplari/evenimente! Altele nu, iar a insista ar fi o actiune prosteasca (sau nevrotica), adica lipsita de inteligenta (dar nu in sens psihometric, IQ-ul poate fi inalt si totusi sa te comporti prosteste). Acum nu e cazul sa credem ca daca ne luam umbrela, cand afara ploua, vremea va tine cont de aceasta actiune si va porunci norilor sa se mute in alta parte. J
Insist pe acest exemplu, pe care-l poti extrapola la alte aspecte din viata, deoarece multi oameni traiesc in acest fel. Isi duc o viata cu eforturi si tensiune, din nefericire (dupa mintea mea), orientate aiurea, generandu-si adesea suferinta inutila.
Daca ai parcurs treaza acest articol, totul pare extrem de simplu. Simti ca te-ai iluminat? Sper ca da, ca sa-mi mangai si eu crestineste orgoliul. Insa, daca ai lecturat cu atentie aceste idei generatoare de fotoni, vei comenta, poate, in sinea ta ca totul e simplu cand vorbim de vreme (aspect al Realitatii). Si, te vei intreba cu patos, cum pot sti sau diferentia intre aspectele realitatii pe care le pot controla si acelea care nu pot fi controlate?
O frumoasa tema pentru o meditatie de dupa-masa! Imi exprim speranta ca vei afla si, apoi, impartasi cu alti semeni de-ai nostri aceasta cunoastere profunda.