Te invit sa pronunti aceasta expresie de trei ori cat mai rapid ca sa aflam de dragul amuzamentului cum stai cu dictia. Este o expresie din limba latina care s-ar traduce in felul urmator: dupa aceasta, asadar din cauza acesteia. Este un paralogism foarte raspandit cu mare trecere in randul persoanelor superstitioase si mistice. La ce anume se refera?
Sunt aproape sigur de urmatoarea intamplare din viata ta: te-ai gandit la o persoana anume dorindu-ti sa te contacteze si ea ti-a trimis un sms exact in acel moment. Ce uimire! Sigur, nu este o coincidenta, iti spui. Sa fi ajuns oare gandul tau la acea persoana?
O alta intamplare de data asta cu implicatii religioase: urma sa sustii un examen dificil, iar cu o zi inainte, te-ai rugat Parintelui divin oricare ar fi acesta. Ai luat acel examen si tu crezi ca rugaciunea a avut o contributie semnificativa. Mai mult ca sigur, Dumnezeu prin caile Sale misterioase te-a sprijinit. Esti aproape convinsa de puterea rugaciunii si raspunsul divin favorabil deoarece l-ai probat si cu alte ocazii.
Sa incheiem lista noastra cu un exemplu din lumea sportului. Un fotbalist prefera un anume tricou sa zicem cu numarul 22 deorece la un meci cand a purtat acest tricou a marcat un gol care a adus victoria echipei. De aceea, va purta acest tricou si la alte meciuri in speranta ca va marca din nou. Faptul ca jucatorul a marcat, fiind ulterior aceluia ca purta tricoul cu numarul 22 este desemnat in mod fals cauza (“mi-a purtat noroc”) marcarii golului.
O legatura cauzala apare, de asemenea, si in primele doua exemple in care un eveniment este desemnat drept cauza evenimentului ulterior doar pentru ca urmeaza o ordine cronologica sau sunt asociate prin simultaneitate.
Stiinta recurge adesea la relatiile cauzale cu diferenta ca un eveniment nu este considerat cauza altuia doar pentru ca l-a precedat. Faptul ca un eveniment sau fenomen Y este precedat de altul sa zicem X sau corelat cu acesta (unul din primele smecherii invatate la statistica) nu inseamna in mod necesar ca fenomenul / evenimentul X reprezinta cauza fenomenului / evenimentului Y. Nu putem infera o relatie cauzala intre doua fenomene/evenimente doar pentru ca se succed pe axa timpului. Daca tu te-ai rugat si ai luat examenul, asta nu inseamna ca rugaciunea ta (si faptul ca Dumnezeu ti-a raspuns favorabil de aceasta data) a determinat rezultatul acelui examen. Poate e de preferat sa crezi ca eforturile tale au avut o contributie importanta la rezultat. Iar in situatia in care ai picat examenul si totusi te-ai rugat, nu inseamna ca nu te-ai rugat suficient sau ca meriti asta pentru ca, nu-i asa, ai pacatuit sau ai avut niste manifestari nu tocmai cuviincioase.
Revenind, dupa aceasta scurta divagatie prin lumea credintelor religioase, stabilirea unor corelatii cauzale intre doua fenomene/evenimente doar pentru ca se succed sau sunt simultane pe linia timpului devine caraghioasa cand te gandesti la urmatorul exemplu. Intr-un penitenciar prezenta gardienilor coreleaza puternic cu prezenta infractorilor. Dar oare inseamna asta, ca acesti gardieni reprezinta cauza infractionalitatii?
Stabilirea unor relatii cauzale legitime este unul din scopurile stiintei empirice si experimentale. Si mi-ar placea sa cred ca este si un deziderat al unei persoane care isi antreneaza neuronii cortexului frontal (gandirea rationala necesita efort). Mintea umana nevinovata si naiva functioneaza biasata de aceasta iluzie – – inferarea unor legaturi cauzale nelegitime in virtutea considerarii sinelui drept agent cauzal by default. Un simplu experiment poate demonstra aceasta iluzie. De obicei, intri in camera, apesi intrerupatorul si prin urmare, becul se aprinde, iar tu crezi ca ai aprins lumina, adica te desemnezi cauza acestei actiuni (ai sentimentul ca tu ai facut asta!).
Dar, daca intri in camera si apesi intrerupatorul, iar lumina nu se aprinde imediat, ci la cateva secunde, tu nu te vei mai considera cauza aprinderii luminii, in sensul in care sentimentul ca tu ai determinat aprinderea luminii nu prea mai exista (este cel mult vag) fata de situatia anterioara.
Acum simt ca imi e foame. Doar n-o fi datorita consumului de glucoza ca urmare a redactarii acestui articol?