Pacea sau liniștea Zen? E imposibilă. Creierul nu permite pacea minții pe termen lung. Cu antrenament îndelungat și metodic, unii oameni se pot descurca ceva mai ușor cu stările mentale. Dar asta-i tot. Nu există o realitate fizică pentru pacea Zen. Doar poezie.
Omenirea pare obsedată de fericire (printre altele). Fericirea a fost legată și de pacea minții, și de emoțiile pozitive. Dar o fi utilă această obsesie? Aduce ea beneficii? Poate îți par un dubios cu astfel de întrebări. Sau nu, deoarece te-ai obișnuit cu mine. În alte articole am întors deja pe dos conceptul fericirii în contextul unei prospere industrii de self-help și dezvoltare personală. Și în acest articol voi întoarce pe dos fericirea. Voi chema în sprijinul meu doi inși instruiți și antrenați la un nivel de excelență în psihologie științifică, Todd Kashdan și Robert Biswas-Diener.
Într-o carte revelatoare pentru consumatori de hapiologie, cei doi autori, adineaori menționați, țin să ne schimbe perspectiva asupra emoțiilor negative. Se pare, conform studiilor, că emoțiile negative sunt mai benefice decât cele pozitive. Da, ai citit bine. Și să vezi cum. Reiau cu împrumut de la pagina 16 (varianta pdf) o serie de beneficii:
– acei studenți confuzi dar care lucrează la confuzia lor se descurcă mai bine la teste decât colegii lor care se prind imediat.
– seniorii cu vârsta de 100 de ani sau mai mult cred că emoțiile negative, nu cele pozitive, sunt asociate cu o mai bună sănătate și mai multă activitate fizică.
– detectivii de poliție, care au fost victimele unor infracțiuni, arată mai multă determinare și implicare în munca de poliție cu victimele civile ale infracțiunilor.
– soțiile care iartă agresiunile fizice sau verbale se confruntă cu un risc mai mare de a fi din nou abuzate, în timp ce acelea care nu iartă au un risc diminuat.
– lucrătorii, care au o dispoziție negativă dimineața, dar se modifică spre amiază, sunt mai implicați în muncă decât colegii lor care sunt fericiți toată ziua.
– în domeniul inovației, ideile unor oameni cu stări afective atât negative, cât și pozitive sunt evaluate ca fiind cu 9 procente mai creative decât ideile unor oameni fericiți.
– la serviciu, stresul asociat cu dificultățile pare să sprijine motivarea.
Emoții negative, emoții pozitive… Merg împreună ca ziua și noaptea. Fericirea vine din alegerea de a ne însoți cu ambele, alternativ, în egală măsură… Sau ceva mai multe emoții pozitive și mai puține negative? Ar fi mai simpatic. Dar nu mă miră să văd la mine și la alți semeni lupte absurde cu noaptea preferând ziua. Absurd, dar nu și pentru Minte, un fel de maimuță nebună care țopăie de colo-colo. Un filosof chinez Lin Yutang, demult oale și surcele, scria odată că ”pacea minții e acea condiție mentală în care ai acceptat ce poate fi mai rău”. Ce poate fi mai rău?! Îți poți imagina?