La concurenta cu psihedelicele vorbe de duh oferite de Stanislav Grof (un tip care va impuia minti cu continuturi arhetipale… psychobabble, da!) se va desfasura la Palatul Parlamentului o conferinta cu urmatoarea tematica: „Education, Science and Human Rights”.
Dintre numele conferentiarilor, mi-a atras atentia unul anume: Richard Wiseman. Este un profesor din UK care scrie literatura psihologica pentru publicul larg (bazata pe cercetare stiintifica). Richard Wiseman face efortul de a traduce teorii si ipoteze din stiinta psihologica intr-un limbaj usor de inteles. Una dintre carti care e tradusa la noi in 2012 (editata in 2009), la editura Paralela 45, se intituleaza “59 de secunde”. Mesajul cartii este ca iti poti schimba viata in 59 de secunde cu conditia sa fie dedicate unor mici exercitii.
Spre exemplu, oamenii care se folosesc de haz (umor) in confruntarea cu stresul se pare ca au un sistem imunitar mai eficient si prezinta cu 40 % mai putine riscuri pentru un atac de cord sau un atac cerebral si au o viata mai lunga; traiesc cu aproximativ 4 ani si jumatate mai mult decat marea majoritate a oamenilor. (p. 158)
Evident ca, abilitatea de utilizarea a umorului, mai precis de a genera umor, nu doar de a asista la situatii comice si rade, este de mare ajutor in gestionarea stresului. Unii oameni au inclinatie mai puternica spre comic, un simt al umorului in mod natural dezvoltat (intr-o alta viata, am cunoscut un tip care genera, in mod spontan, umor cu o usurinta de invidiat de cei mai mari comici din lume). Cu alte cuvinte, fiecare vine pe lume cu o predispozitie variabila spre umor. Vestea buna este ca acest simt al umorului poate deveni o abilitate, daca este, evident, antrenata sistematic.
Daca dispui de suma de 30 euro la care sa renunti in numele dovezilor stiintifice, poti accesa acest link: Humor – International Journal of Humor Research. Volume 17, Issue 1-2, Pages 1–19, ISSN (Online) 1613-3722, ISSN (Print) 0933-1719, DOI: 10.1515/humr.2004.005, January 2006