La ce foloseste sexualitatea? Functia biologica, o stie toata lumea, a sexualitatii o reprezinta reproducerea. Cine se reproduce intr-un act sexual pasional? Mai degraba, ce… ? Genele.
Ele sunt cele care te indeamna (desi, le poti banui de intentionalitate, doar daca esti intr-o ureche!) sa faci sex pe cat posibil cu cele mai “valabile” reprezentante si cei mai “valabili” reprezentanti din specia homo. Genele vor sa treaca mai departe la generatiile urmatoare. Ca genele sa faca acest salt, tu trebuie sa… (ghici)? Sa faci sex.
Dar ca sa faci sex, sa te mobilizezi in acest sens, este necesar sa… ? Exact. Sa anticipezi PLACEREA. Simti placerea asociata dorintei sexuale din momentul in care te intalnesti cu dansul sau dansa. Ulterior, daca totul merge bine, o vei simti mult mai intens cu probabilitatea aparitiei unor mici vietuitoare adorabile, dar atat de capricioase! In aces scop, genele au avut grija sa te echipeze pe tine (mascul,femela) cu un sistem reproductiv, cu zone erogene, opioide naturale, hormoni sexuali, semnalmente fizice si comportamente sexuale, fara a uita de emotia indragostirii!
Dar ce ai descoperit tu (nu, ca tu ai fi inventat)? Contraceptia (ieri, 26 sept, World Contraception Day!). O metoda prin care nu faci copii sau, ma rog, sunt foarte mari sansele ca sa nu se intample. De ce o folosesti? Ca sa beneficiezi de placerea actului sexual fara grija aparitiei unui, eventual, “urlatel” si fara grija unor infectii nedorite.
Actionezi tu conform legii naturale sau conform unei ratiuni legitime? Tu impiedici procesul natural prin care genele se combina in ovulul fecundat. Chiar tu faci asta, folosind contraceptia. Nu-ti doresti un “urlatel”, dar iti doresti placerea (si apropierea afectuoasa si tandra) unei partide de sex. Crestinii radicali ar avea multe de comentat aici. Spre exemplu, cum ca in acest fel, obstructionezi vointa divina, oferindu-ti egoist placerea carnala interpretata ca un pacat la care esti ispitit de diavol. Asa ca, sexualitate fara reproducere e un lucru rau. Mult mai rau, cand se intampla inainte (sau inafara) de legamantul (mai degraba, sentinta?!) sacru al casatoriei. (pax vobiscum!)
Datorita contraceptiei te poti bucura astazi de o placere impartasita (implica consimtamantul unei alte persoane sau mai multor persoane, dupa preferinte) procurata pe cale naturala, care poate actiona ca o terapie anti-stress sau ca o rapida metoda de reducere a tensiunilor emotionale in cuplu (in caz de compatibilitate).
Contraceptia ofera posibilitatea de a-ti controla momentul nasterii si de a te elibera de grija unei sarcini nedorite, in acelasi timp, creeaza sansa de a te bucura de o placere naturala, care nu e toxica, ba dincontra. Iti ofera ocazia sa alegi momentul nasterii si sensul unei experiente sexuale in contextul relatiei cu o alta persoana.
Vrei doar o aventura spumoasa de o noapte, o fulminanta partida de sex? O poti avea fara griji (poti fi protejat(a) de sarcina si boli). Vrei sa te bucuri de placerea erotica cu partenerul tau, dar nu vrei “urlatei”? Poti face asta. Vrei sa ai un copil la un moment dat in viitor? Stii cum poti face. Esti un om mai in control pe calitatea (si sensul) experientelor vietii tale.
Poti alege. Esti un om mai liber astăzi. Mai liber de? De imperativul impulsului biologic (sex drive) programat de gene. N-a trecut mult de cand contraceptia, dar si avortul, constituiau o crima. In privinta avortului, controverse exista si astazi (refuz sa ma gandesc la unele propuneri auzite dinspre parlament si concetateni ignoranti). Iti poti imagina ca doar aproximativ 30 de ani (in multe state, si mai putini ani) ne despart de momentul interpretarii acestei libertati (extinde libertatea!) ca fiind o crima ori un act infractional?!