De curand, am aflat de o alta parascovenie, un alt bullshit cu valente spirituale. Cum poti crede ca niste respiratii constiente (macar stii despre ce vorbesti?) te ajuta sa halesti prana (energie) si, uite asa, iti reglezi probleme emotionale si atragi abundenta in viata ta?! Sa fie vreo legatura cu 2,3 deviatii standard de la media IQ mai spre stanga cum privesti la curba lui Gauss? Imi place sa cred ca e doar imaginatie… fecundata fara discernamant.
Tipul care ne poate invata respiratie constienta se numeste Dan Brule (cu accent pe ultima litera!) si va sustine cateva prelegeri si ateliere in zilele urmatoare. Este un pionier in respiratiile constiente de absorbtia energiei direct din aer, dupa cum apare in anunt.
Beneficiile respiratiilor constiente sunt, cum altfel, extraordinare! Viata ta (a mea) capata note (de sonata) de fericire, daca practici chestiunea in cauza. Daca nu-ti iese, dupa ce niscaiva luni, ai tot respirat (ca d-aia esti in viata), inseamna ca nu faci suficiente eforturi sau destinul tau este “greu”. Teoriile acestor guru sunt doldora de explicatii posthoc, atunci cand nu se verifica.
Am o nestapanita aproape curiozitate. Ma intreb oare cate persoane se vor inscrie la aceste intalniri de elevare (dar fara elevator)? Chiar au succes? Zau, sunt pe punctul de a ma reorienta profesional, dar si teoretic, intr-o lume ce pare ca valorizeaza ignoranta, nestiinta si facilul ispititor!
Nu ma uimeste, de-mi inveseleste ziua, faptul ca unii vand iluzii, adesea, cu bune intentii, fiind ignoranti sau naivi. Sunt surprins de inocenta (eufemism) celor care vin spre toti acesti guru facatori de miracole, acesti centri de atractie spirituala care pun in circulatie ineptii dintre cele mai comice ori mai caraghioase in grandoarea lor. Inocenta ne este data, desi ne putem astepta, ca oameni de buna credinta, sa fie cizelata cu gandire rationala ancorata in realitate, daca nu cu niscaiva gandire critica.
Imi imaginez ca ar fi o legatura intre hrana ce o consumam si hrana intelectuala (si psihologica) ce o ingurgitam in acelasi fel. Necritic! Dupa cum alegi alimentele, fara sa-ti pese de factorii nutritivi ori de vreo regula de dieta sanatoasa, la fel si cu informatiile, cu memele. Desi, stim bine, cum credintele despre realitate ne modeleaza comportamentele, chiar si alimentare (vezi vegetarienii echipati cu compasiune pentru animalele crescute in ferme special pentru a deveni hrana carnivorelor de homo sapiens). Cum putem crede intr-o idee si cum putem face alegeri neinspirate bazandu-ne pe acea idee (credinta) eronata despre realitate? La fel de bine cum putem fuma, desi stim bine ca fumatul poate ucide (vocea experientei)!
Aici, pe plaiurile mioritice, prind bine asemenea seminarii inaltatoare si vindecatoare. Inca, samanii, guru, vracii, coachi si psihoterapeuti (garnisiti cu teorii posthoc) alesi pe spranceana pot si chiar fac miracole in aceasta tarisoara greu vandalizata de gandirea stiintifica si furata la educatia academica (si nu doar).
E vad bun aici, cu deschidere catre spiritualitate (desi nu e de actualitate, ca sa-mi permit o rima ofensiva) in cel mai larg sens al cuvantului. Suntem avizi dupa spiritualitate, caci este ieftina (cognitiv). Nu avem nevoie de eforturi mentale pentru a intelege spiritualitatea, pentru ca ea este pentru orisicine. Nu face discriminare pe criterii de IQ, de gen, de inaltime, de etnie, de studii superioare, de clasa sociala si orice altceva. Chiar si pisica, hamsterul si testoasa de apartament pot respira constient sau inconstient, iar noua sa ne devina comprehensibil (daca ma intelegi) faptul ca daca se afla in grija unui sufletel purificat, atunci avem intre noi o legatura karmica armonizata.
Respiratia constienta poate deveni o meditatie, iar o serie lunga de cercetari stiintifice (vezi Richard Davidson) ne arata efecte terapeutice in urma unei practici consecvente. Doar ca fenomenul nu are legatura cu teoriile spiritualiste, ale energiilor sacre, ale chackrelor subtile, ne-detectabile, oculte (desi niste indivizi ciudati reusesc sa ciocneasca particule infinitezimale cu ajutorul unor device-uri). Cu creierul are de-a face. Dar, ma intelegi tu, neurostiinta e dificila. Spiritualitatea (de acest fel) e facila! Expira…