Ai dormit, azi noapte, ca un bebelus? Sper că nu. Cui i-ar placea sa se trezeasca la cateva ore, sa se simta iritat, să scâncească, să se agite, să viermuiască si să nu mai poată adormi la loc? Mie nu și sigur nici tie. Unii dintre noi n-au norocul asta și dorm neintorsi sau ca lemnul. E preferabil somnului de bebelus.
Problemele cu somnul sunt relativ comune de-a lungul vietii. Citeam undeva că aproape jumatate de populatie declara dificultati cu adormirea sau pastrarea somnului pe timpul noptii. Pentru o parte din populatie inabilitatea de a dormi poate determina probleme grave in viata de zi cu zi. Sper sa nu te afli printre acestia. Mă adresez ție, deși poate nu e cazul tău. Insa, te-am scanat cu radiații psionice și pariez că știi pe cineva cu probleme de somn.
Insomnia e o tulburare a somnului in care sanatatea mintala si functionarea de zi cu zi sunt compromise prin inabilitatea de a dormi. Poți pricepe chiar din definiție că se poate învăța, pentru că altfel dai intr-o mare dandana. Insomnia cronica e asociată cu o bunăstare emoțională diminuată si depresie. Alte probleme cu somnul mai sunt apneea de somn, mai frecventă la persoanele cu gabaritul depășit, si narcolepsia. Am auzit și cazuri când persoana narcoleptică avea permis și șofa bine mulțumesc, picotind, câteodată în mijlocul traficului. Colac peste pupăză, avea o licență in psihologie și refuza diagnosticul. Nu, nu confunda narcolepsia cu picoteala datorată orelor de nesomn.
Vrei să dormi, așezi capul pe pernă și gândurile încep să se invârtă in cap, sub pleoape, precum o tornadă ce ia totul pe sus. Pulsul o ia razna, așa ca, te scoli din pat. Iti faci un ceai calmant din mătasea broaștei și floarea cucului. Odată ce te așezi pentru surfing pe net, trec niscaiva ore până când cu ochii împăienjeniți ajungi in pat, unde iubitul duduie asemeni unei bormașini la găurit intr-o frumoasă dimineață de sâmbăta. Privești la el cu jind boscorodind că frumoasă mai e viața pentru unii, deși poate nu știi, dar te informez eu, că și sforăitul e o problemă. Dar, la sforăială merge cu uleiuri și infuzii naturiste și, desigur, fanteziste, că doar rimează.
Oamenii sunt obosiți, dar odată ce-și așează ”ridichea” (sau bostanul, mă rog, fiecare cu leguma lui) in pernă, incep să se ingrijoreze daca vor putea adormi. Așa ajung la panica despre cum vor face vraiște orice treburi de a doua zi. Asemenea gânduri ingrijorătoare și panica asociată amplifică excitația nervoasă, iar de aici alte gânduri ingrijorătoare intr-un feedback loop. Câteodată, posibilitatea unei catastrofe planetare sau măcar una locală devine infricoșător de plauzibilă. Pauză de somn! Să luăm niscaiva pastile. Ele vor funcționa pe termen scurt, dar alte probleme vor genera pe termen lung. Cu ușurință, oamenii ajung la dependența de ele ca să poată dormi și, implicit, să poată functiona social. Dacă nu apelează la ele, se tem că vor rămâne vigilenți și umbla de colo-colo, intrebându-se când și dacă vor mai putea adormi fără.
Eu mă exprim glumeț aici, dar, existența lor devine iadul pe pământ (e doar o expresie). E și momentul in care ajung la cabinet pentru ajutor. De obicei e un cabinet medical, unde medicul de familie, asediat de zeci de pacienți care mișună la ușă, îi prescrie niscaiva sedative de uz domestic. Unii, mai ”educați”, pun și un ceai, două la rețetă cu recomandarea unei vizite la medicul homeopat (colegul cu medicina apei chioare în granule de zucker). Ajung și la psihologia clinică? Când creierul îmi pronunță în mintea sa ”clinică” mă trece o fiorea prin epiglotă, un pic și pe la faringe. Mai foarte rar, imi vine să zic, gândindu-ma la acel eurobarometru (2010), nimeresc la câte o psiholog(ă). Iar, dacă se intamplă să fie practicantă de Reiki sau psalmii, atunci s-a mutat din lac în puț. Îl mai poate salva inconștientul colectiv, dacă reușește să-și exprime artistic arhetipul lui Moș Ene, plecat de la gene după babe.
Ce terapie psihologică are eficiență în combatarea insomniei?
Să fie o terapie experiențială de tip expresiv-creativ? Să desenăm insomnia? Să-i dăm glas? O analiză tranzacțională? Cum ar veni, o tranzacție între eul-copil ”Nu vreau să merg la culcare” urmate de tantrum la care eul-părinte răspunde ”Trebuie să dormi pentru că mâine mergi la serviciu”. Sau, un joc de rol între ”insomniacul” si ”somnicul”? O hipnoterapie cu sugestii post-hipnotice, zici? ”Dacă ai băut lăpticul și ți-ai pus pijămăluțele, simți o moleșeală caldă cum îți învăluie corpul”. Să nu uităm biscuițeii sau pufuleții cu aromă de alune.
Asemenea metode (și multe altele) nu sunt recomandate pentru tratarea insomniei, dacă ar fi să considerăm lista cu tratamente validate empiric și agreată de Society of Clinical Psychology, divizia 12 din APA. (Poți verifica aici).
Dar cine zice că americanii sunt cei mai tari la psihologie (probabil și la altele)? Probabil n-au auzit de psihologia balcanică, bazată, adesea, pe simțire, intuiție și fler! Ei bine, toți acești meseriași inmatriculați la APA, ar putea invăța despre SIF când ne mai fac câte o vizită ca să ne dea lecții.
O terapie eficientă țintește gândurile îngrijorătoare asociate nesomnului și invață oamenii să preintâmpine amplificarea excitației înainte de somn. CBT (cognitive-behavioral therapy) sau o terapie bazată pe (anumite) tehnici cognitive alături de sedative pare a fi cel mai eficient tratament. Dar nu fără a renunța la hapuri pe măsură ce obiceiurile de somnic se conturează. Crezi că am făcut o obsesie pentru CBT? Nu, deși o mănânc pe pâine. Obsesia mea e vizavi de dovezi, iar ele ne arată un sprijin solid pentru componentele (tehnică) cognitivă și comportamentală. (poți verifica aici).
Un alt factor ce contribuie la insomnie constă in obiceiurile nepotrivite pentru somn. O terapie ”bună” va fi orientată spre stabilirea unor rutine care să regleze tiparele de veghe-somn (sau ceasul biologic). Sunt mai multe astfel de metode. Spre exemplu, să te pregătești de somn și să te trezești a doua zi la aceleași ore zilnic, chiar și în weekend. Inseamnă să renunți la petreceri sau la lucratul până târziu. Sau exercițiul fizic regulat ajută la menținerea ciclului de somn. Cu antrenament sistematic, nu te mai trezești pe timpul nopții. Ba ai șanse să te trezești pe timpul zilei, dacă mă înțelegi.
Cine vrea să invețe aprofundat despre insomnie și alte tulburări ale somnului poate accesa aici, un centru de resurse sub umbrela Academiei Americane de Medicina Somnului.