O tânără domnişoară (cazul tău?) e îndrăgostită de doi bărbaţi. Nu ştie cu care să continue o relaţie de angajament pe termen lung şi oscilează între cei doi. Oricât ar analiza avantaje şi dezavantaje în favoarea unuia sau altuia nu se poate decide. Se află într-o dilemă, iar dilemele presupun optarea pentru o variantă simultan cu renunţarea la o alta. Aşa că, ar urma să aleagă între cei doi. Ar putea fi o dilemă falsă, dar nu asta ne preocupă acum. Cineva o sfătuia să afle ce-i comunica inima, nu raţiunea. Cu care dintre cei doi pretendenţi simte că poate avansa în relaţie? Ce anume îi spune intuiţia?
Oamenii fac apel adesea la „inimă” şi consideră raţiunea ca fiind opusă inimii. În baza acestei dihotomii (false) ei iau decizii. Deciziile noastre, oricât de calculate ar fi, sunt puternic influenţate de tonalităţile afective din acele momente. Iar dacă l-ai întreba pe celebrul neurolog Antonio R. Damasio, ţi-ar povesti acelaşi lucru. La un moment dat, intuiţia îi va comunica ceva domnişoarei, iar ea va alege (poate pe un al treilea?), invocând drept motiv al alegerii ceea ce a simţit. A simţit că el e alesul. La fel de bine, ar putea invoca motive raționale, cum că a cântărit cu grijă argumente pro și contra pentru fiecare.
Într-adevăr, după cum ne arată studii ştiinţifice de psihologie, intuiţiile apar în urma unor procese inconştiente bazate pe experienţa profundă într-un gen de activitate. Dar asta nu exclude posibilitatea ca meseriașul să se înşele, mai ales, dacă ignoră ceea ce se cheamă rata de bază (un indicator de frecvenţă pentru anumite evenimente.
Intuițiile se ițesc din procese mentale inconștiente, iar dacă nu sunt dublate de expertiza (reală!) într-un domeniu și ignoră informaţii relevante, atunci proprietarul lor poate ajunge cu ușurință în eroare. Spunem despre ele că sunt oarbe, ceea ce ar putea însemna că proprietarul lor e.. orb? De aceea, spre ex, medicii te trimit rapid la analize (obiective) înainte de a-ți oferi tratamentul. Prea rapid, aș comenta, deși înțeleg. Se pun la adăpost de probabilitatea unei erori.