Probabil, esti parinte si ai in grija ta pentru vreo 20 de ani (depinde de varsta actuala) o prichinduta sau un prichindel si tare mult iti doresti (imi imaginez) sa-i imprimi ei sau lui ideea ca nu este bine sa minti. Ce ar fi de facut? Sa-l ameninti? “Daca te prind ca minti, iti tai limba!”. Mai avem si varianta cu zeul razbunator, indragita de crestini habotnici: “Daca minti, te bate Dumnezeu!”.
O amenintare cu pedeapsa va functiona doar cand tu, parintele, esti prezent, iar prichindelul ar putea fi prins in flagrant. Odata, ce nu exista vreo posibilitate reala (el stie) ca el sa fie descoperit, amenintarea ta va fi frectie la picior de lemn. Scopul tau de a-I imprima convingerea ca e gresit sa minta nu va fi atins.
O abordare inteligenta (science based) este sa-I oferi un motiv suficient de puternic pentru a-l face sa se exprime sincer in majoritatea situatiilor. In acelasi timp, nu trebuie sa fie singurul motiv in virtutea caruia sa fie sincer. Spre exemplu, cu unii copii (putini?) functioneaza o solicitare simpla de felul urmator: “Nu este bine sa minti si sper sa nu faci asta!”. Cu alti copii, ar putea functiona o solicitare ce ii avertizeaza in privinta impactului emotional asupra ta: “Daca ma minti, voi fi dezamagit(a)!”. O alta varianta este o cerere ce contine un avertisment: “Daca ma minti, s-ar putea sa fac ceva ce nu vreau sa fac!”. Ceea ce nu vrei sa faci, in cazul in care dracusorul te chestioneaza, consta in “retragerea unui privilegiu”; privilegiile satisfac dorintele lui ce nu sunt legate de supravietuire, de exemplu, joaca pe calculator.
Ideea ce o poti retine este sa alegi un motiv suficient de puternic care sa initieze comportamentul dorit la plodul tau si care sa permita, treptat, ca el sa-si asume responsabilitatea pentru comportamentul lui. Presiunea motivului oferit (pentru de ce e bine sa se exprime cu sinceritate) trebuie sa fie moderata. Calibrarea lui, a motivului, cu comportamentul dorit, astfel incat, prichindelul tau sa simta responsabilitatea, depinde de dinamica emotionala particulara a relatiei voastre.
Sa facem o sinteza:
Ofera-i un motiv suficient cat sa genereze comportamentul dorit (exprimarea sincera e doar un exemplu);
Presiunea motivului sa fie moderata, sa poata fi tolerata de catre el
Poti adauga, atunci cand face o boacana si recunoaste, aprecierea pentru sinceritatea de care da dovada.(intarire pozitiva)
In acest fel, sunt mari sanse ca prichindelul tau sa adopte un comportament dorit. In termeni metaforici, samanta plantata va naste mladite. Va tinde sa se manifeste cu sinceritate (dat fiind motivul oferit de tine) si, odata ce se comporta astfel, va incepe sa creada ca “este bine sa fie sincer” (devine o convingere), cu atat mai mult cu cat tu nu-l pedepsesti (groaznic), ba chiar apreciezi comportamentul sau sincer.
Pentru acest tertip de “inception” putem fi recunoscatori, printre altii, lui Jonathan Freedman, un psiholog social, de la Stanford University, care a derulat un experiment celebru publicat in anii ’65 in prestigioasa Journal of Experimental Social Psychology.
Freedman, J. L. (1965). Long-term behavioral effects of cognitive dissonance. Journal of Experimental Social Psychology, 1(2), 145-155.