Ceva ce s-ar putea sa te intereseze chiar si pe tine consta in abilitatea cognitiva generala sau factorul g (conform modelului psihometric), un nume tehnic pentru I.Q. Acest factor a fost intens studiat si inca este, dat fiind faptul ca e grozav sa te lauzi cu un IQ macar pestemedie; media la clasa gastropodelor, cum de-ai uitat?! Heritabilitatea lui g variaza in intervalul 40 – 60 la suta, dar exista studii (cu gemeni identici crescuti separat inca de la nastere) care indica o heritabilitate de pana la 78 la suta. (Plomin, 1997, pp. 139-141)
Dansul (g-ul) are o heritabilitate care, ce crezi, creste sau scade pe masura inaintarii in varsta? (heritabilitatea este o estimare statitistica, rezultata in urma unor studii cu multi gemeni (esantionul), identici si nonidentici, crescuti impreuna ori separat, care evaluaeza diferentele individuale, ce poate fi pusa pe seama factorilor genetici, in privinta unei trasaturi/comportament pe o populatie de indivizi intr-un anume interval de timp).
Ai fi tentat(a) sa crezi ca te mai inteleptesti cu varsta, date fiind (de cel de Sus, de Jos?!) experientele de viata? Mai multi ani, mai multe experiente si, prin urmare, ceva mai multa minte? Asa ne indeamna sa credem, desi eu am pus semnul intrebarii, intuitia. Pe undeva, este adevarat sa credem ca inaintarea in varsta ne poate face mai intelepti, mai mintosi, mai frumosi la suflet cum se zice pe la noi, ceea ce nu e totuna cu inteligenta, cel putin asa cum este ea inteleasa (operationalizata) si masurata prin testele de IQ!
Mai concret, tu, sa zicem, ca ai 25 de ani si cu fiecare an ce crezi ca se intampla cu tine? Un lucru ingrozitor sau surprinzator ,depinde de perspectiva. Da, trec anii, adica imbatranesti ca intr-un final sa mori pe undeva pe la 75, 80 – 85 de ani, daca totul merge bine, fiind o batranica care se flustura de colo-colo. Pe masura ce imbatranim, heritabilitatea factorului g creste! Cat de mult? La procente comparative cu cele pentru heritabilitatea inaltimii, aproape de 90 la suta. Variatiile fenotipice in privinta factorului g se datoreaza tot mai mult influentelor genetice pe durata vietii. Simultan, efectele de mediu care apar in copilarie descresc pana la niveluri neglijabile dupa adolescenta. (idem, pp. 146-150).
Dar, poate nu mai esti o tinerica. Ai frumoasa varsta de 45 de ani si aproape acelasi par lung si stralucitor, corp zvelt si ferm, semnalmente de gene “bune” si un stil de viata sanatos. Sunt optimist. Dar pe langa toate astea, ai un “g” uluitor (care punct, mai? Nu esti pe situl potrivit.)? Ce crezi ca ne comunica heritabilitatea lui “g” de-a lungul vietii? Urmatorul lucru: Marimea influentei genetice a crescut comparativ cu cea de acum 20 ani. (atentie, te rog, variatiile in privinta lui “g” asociate diferentelor genetice sunt oferite de estimarile pe populatii, nu pe un individ separat). Conform cu dovezile oferite de cercetarile de genetica comportamentala, se pare ca inteligenta (sclipitoare ori ba) se datoreaza tot mai mult diferentelor genetice si tot mai putin diferentelor din mediu pe masura inaintarii in varsta. S-ar parea ca, mai ales, la 45 de ani poti multumi membrilor familiei (mai exact, genotipului) pentru “g-ul” tau laudabil.
La un astfel de efect genetic ce creste ca importanta pe durata vietii, credinta mea este ca tot ce putem face este sa ne inteleptim realmente. Totusi, daca factorul “g” poate fi crescut in urma unor stimulari intense, ramane o problema deschisa. Vestea buna este ca intelepciunea (si cunoasterea) luata ca o tarie de caracter poate fi antrenata si dezvoltata. (vezi studiile lui Seligman M. & Peterson C. cu “Signature Strenghts Test”) si, cine stie, daca nu cumva antreneaza dupa sine si “g-ul”. Iar trebusoara asta s-ar putea sa-ti ocupe mai tot timpul (desigur, daca esti un ambitios sau ambitioasa usor nevrotic(a)), fiind o foarte mare provocare! E minunat! Numai ca, genelor tale nu le pasa (ele doar vor sa faca saltul pe generatia urmatoare si tot ce ai de facut pentru asta este sa supravietuiesti suficient ca sa te reproduci). Insa, tie ca fiinta inteligenta si responsabila ar fi posibil sa-ti pese.