Alege o cameră din casa ta şi timp de şapte zile (!), fie trei, nu vei lăsa nici măcar o urmă. Ce trăsnaie mai e și asta? Nu înseamnă să nu mai treci prin cameră, ci doar să faci în aşa fel încât să pară că nu ai trecut p-acolo.
Să-ţi dau un exemplu. Să zicem că ai ales baia. Zi de zi, deși folosești baia, vei aşeza orice obiect (de ex, periuța şi pasta de dinţi) la fel ca la început de exerciţiu. Orice obiect va fi lăsat exact cum a fost. Tu vei avea grijă ca baia să pară nelocuită (cum de altfel şi este; sau nu?:)); să arate ca şi cum nimeni nu o foloseşte. Dacă vrei să te verifici, îi poţi face chiar câteva poze din unghiuri diferite înainte de exerciţiu.
În picturile Zen apare adesea o broscuţă ţestoasă drept simbol pentru „fără urme”, deoarece ea se afundă în nisip unde îşi face cuib şi acoperă cu picioruşele din spate urmele pentru a nu fi detectată de prădători. Simbolul are legătură cu un principiu de filosofie Zen care ne îndeamnă să coabităm în armonie şi echilibru cu natura şi alte fiinţe, deoarece viaţa (corpul, natura, planeta) este spaţiul în care locuim o vreme. Înţelegi că exerciţiul îţi va solicita o atitudine de atenţie şi grijă vizavi de camera aleasă, mai exact, multitudinii de obiecte din cameră.
Semnificaţia mai profundă este că vei contracara o tendinţă la inerţie (sau lene, dacă vrei) care, de altfel, ne caracterizează pe toţi, fiind încastrată în arhitectura creierului arhaic. Nimeni nu-şi consumă energie cu lucruri care pot merge de la sine, în virtutea inerţiei. Aduce, de asemenea, conştientizare într-o puzderie de acţiuni mărunte, cum ar fi să aranjezi perna tuflită peste noapte. Dacă sunt lucruri mărunte, de ce să le dai atenție? Cu ele putem începe. Dacă la astea nu ne descurcăm, cum crezi că ne vom descurca la cele mari, cum ar fi unele legate de copiii tăi sau partenera/partenerul tău?
Satisfacţia oferită de acest gen de exerciţii ar putea reflecta o profundă dorinţă de a păstra şi lăsa lumea cel puţin la fel cum am descoperit-o sau poate chiar un pic mai bună. În mod ideal singurele urme pe care le-am lăsa ar fi acele feluri în care am oferit grijă, am învăţat şi sprijinit alţi oameni (mici sau mari), alte vietăți sau natura în ansamblul ei.