În fiecare dintre noi coexistă două fațete esențiale: sinele copil și sinele adult. Aceste două aspecte ale sinelui nostru se află într-un dialog (sau conflict?) constant, influențându-ne gândurile, emoțiile și comportamentele. Înțelegerea și integrarea acestor două părți ale sinelui sunt esențiale pentru a trăi o viață echilibrată și autentică. Mulți oameni cu care lucrez caută sau își propun la un moment dat o viață autentică și echilibrată.
Cum și ce pot face ca să aduc echilibru și autenticitate în viața mea?
Oh, nu e o întrebare la care putem cu ușurință găsi un răspuns. Să o luăm metodic și să ne uităm la Sinele Copil (SC). Te uiți la el? Am auzit că face bine să ai fotografie cu tine la vârste mici. Aici se află esența spontaneității și vulnerabilității. Nu toți copiii sunt spontani și vulnerabili? Sigur, până vine părintele, iar în funcție de acțiunile acestuia și copilul se schimbă pe interior. Poate deveni mai cenzurat, neagă ce simte, minte, face teatru și manipulează. Sau, devine stresat, pentru că se încarcă cu grijile adulților, și uită, parcă, de copilărie (copilul parentalizat).
Sinele copil reprezintă acea parte din noi care rămâne conectată la emoții și nevoi fundamentale. Spre exemplu, simte nevoia de alinare deoarece are o tristețe sau o teamă. SC e sursa spontaneității, creativității și bucuriei pure. SC se exprimă prin dorința de a juca, de a explora și de a trăi momentul prezent fără constrângeri. Totuși, această parte a sinelui este și vulnerabilă, adesea influențată de fricile și nesiguranțele dezvoltate în copilărie prin relațiile cu persoane semnificative, începând cu părinții.
De ce contează în viața noastră? În contextul vieții cotidiene, SC poate fi un ghid valoros pentru a ne conecta cu nevoile noastre emoționale și pentru a găsi bucurie în lucrurile simple. În filosofia Zen apare conceptul shoshin sau în japoneză 初心, care înseamnă mintea începătorului. E atunci când avem mintea liberă de preconcepții, deschisă și entuziastă vizavi de studiu și observarea lumii înconjurătoare. De exemplu, atunci când ne permitem să ne implicăm în activități creative sau să ne exprimăm liber emoțiile, onorăm această parte a sinelui nostru.
Totuși, fără o structură și o gestionare adecvată, SC poate deveni impulsiv și nesăbuit, conducând la comportamente care pot avea consecințe negative pe termen lung. Cunoști și tu copii cu carte de identitate? Pot fi fermecători, entuziaști, creativi și spontani în emoțiile și reacțiile lor. Însă cât de tare te poți baza pe ei? Acești cetățeni sunt ne-crescuți în sens psihologic. Înseamnă că se comportă în bună parte într-un registru infantil, iar asta poate avea o parte luminoasă, dar și întunecată. Copiii sunt și egocentrici, nu doar drăgălași.
De aceea, devine necesară ființarea ca Sine – Adult (SA). Ce înseamnă Sine Adult? Pe scurt, întruchiparea rațiunii și responsabilității. Unii dintre noi doar așa se comportă. Funcționează aproape sută la sută pe acest registru. Soarta omenirii, a planetei, stă pe umerii lor având în minte zeul Atlas din mitologia greacă. Deși responsabili, oameni de încredere, pot fi închistați, intoleranți și prizonieri ai propriilor minți înguste.
Totodată, SA este caracterizat prin rațiune, autocontrol și capacitatea de a lua decizii bazate pe argumente, bun simț al realității și responsabilitate. SA gestionează viața de zi cu zi, rezolvă probleme și planifică pentru viitor. Sinele adult este esențial pentru a naviga complexitățile lumii moderne, unde responsabilitatea și gândirea strategică sunt cruciale.
Atât de cruciale încât vedem astăzi (și să vezi poimâine!) efectele activității umane iresponsabile asupra climei. Oameni raționali, adică aceia care pot funcționa în registrul adult (SA), sunt în contact cu evenimentele climei din prezent, prevăd consecințele și se străduiesc să ia măsuri. Din nefericire, alți oameni, iraționali sau lacomi, nu sunt capabili să contribuie la aceste măsuri. Profitul cu orice preț rămâne dumnezeul lor. Să nu le luăm jucăria!, protestează dânșii. Niște nemernici, zici? Ia să vedem. Să ne imaginăm că de mâine e votată o lege radicală contra poluării prin orașe. Avem interdicție (cu excepții) la deplasare cu mașina (mai puțin cea electrică). Cum te poziționezi? Adică să nu ne pripim cu judecata altora.
În viața de zi cu zi, SA ne ajută să ne păstrăm angajamentele, să ne organizăm timpul și să ne atingem obiectivele. Este vocea care ne reamintește să fim punctuali, să ne gestionăm finanțele și să avem grijă de sănătatea noastră. Și poate chiar a planetei pentru următoarele generații. Fără acest aspect al sinelui, am putea deveni haotici și ineficienți. Da, exact ca cei care ne guvernează destinele astăzi… dar și de mâine.
Fiecare dintre noi, indiferent de statusul social, are o dialectică doar a lui între aceste aspecte ale sinelui. La cei mai mulți dintre noi, această dialectică este un conflict constant. O dialectică ce aduce mai mult cu o luptă permanentă (cel puțin la unii) pentru echilibru. Ce mi se pare interesant este că lupta nu poate fi câștigată de niciuna dintre părți. Și câtă suferință gratuită poate aduce unui om! Iar uneori omul nici nu știe de unde-i vine. Dacă solicită terapie, are șanse bune să lucreze asupra acestui conflict. Deși depinde de terapeut, de formarea și experiența acestuia.
Sinele copil vrea să se distreze și să scape de responsabilități, în timp ce sinele adult încearcă să impună disciplină și să păstreze ordinea. Această dialectică a devenit o luptă violentă pentru aceia dintre noi care, pe măsura creșterii în familii și școală, nu am avut parte de grijă și cultivarea atentă și treptată a simțului responsabilității și conturarea unei puternice identități de sine (un alt concept interesant!).
Cât privește lucrul psihologic, am în minte câteva idei sau implicații practice dar le las pentru următorul articol.