Poate ești părinte și ai un fiu sau o fiică aflată în pragul unei admiteri la facultate. Ai aflat că o bate gândul să studieze psihologie. Înainte de a o amenința cu dezmoștenirea pentru gândul ei, asociat unei prognoze deloc îmbucurătoare vizavi de bunăstare materială, vreau să-ți ofer o informare realistă, întrucât mă gândesc că ești un părinte rațional. Iar omul rațional când ia o decizie caută datele și cântărește faptele. Nu crede că te sfătuiesc să iei o decizie în locul fiicei tale. Departe de mine acest gând amenințător la adresa liberului arbitru. Ca părinte poți oferi îndrumare, nu coerciție, la anumite vârste. Îți poți exprima opinia și oferi temeiuri pentru ea. Decizia la această vârstă îi aparține în totalitate.
Cu o enormă fericire, te avertizez că psihologia academică neaoșă are, per ansamblu, o excelentă calitate în comparație cu psihologia din multe alte universități europene și nu numai. În QS World University Rankings pe 2016-2017, la subiectul PSIHOLOGIE, sunt precizate trei universități românești de la locurile 701 plus din aproape o mie de universități din lume. Se află în coadă (de pește).
Câte facultăți/departamente de profil (de stat și private) sunt în toată țara? Șaptesprezece, dacă am numărat bine. Mi se pare un fapt extraordinar că trei dintre ele au totuși psihologia înscrisă și evaluată în acest clasament. De exemplu, statele africane, precum Nigeria și Camerun, nu au psihologie nici măcar înscrisă și evaluată. Țara vecină la sud, Bulgaria, nici ea nu are psihologie în clasament. În schimb, Republica Cehă are o universitate pe locul 302.
Psihologia academică românească nu (prea) există pe plan internațional (și nici măcar european). Clasamentele nu mint când situează psihologia noastră în contextul larg al universităților, iar acesta e un fapt recunoscut de acei specialiști și profesori, care au trecut examenul onestității. Și, totuși, există într-un fel formal sau procedural. Activitatea psihologilor se desfășoară în baza unei legi și are la bază proceduri și cabinete, multiple specializări de master și facultăți, comisii și comitete, asociații formative cu duiumul pentru zeci de certificări, trepte de specializare și acreditare… dar în ce anume? Probabil în ceva ce seamănă a psihologie (dar nu răsare?). (Îți imaginezi câtă iubire carnală primesc zilnic?).
Căutând în clasament, vei descoperi multe alte universități unde psihologia merită să fie studiată. Psihologia de calitate e problematică, deoarece costă serios și se face cu eforturi consecvente nu doar financiare, ci și intelectuale. Dacă e important ca fiica ta să învețe psihologie adevărată, sper (și pun o vorbă bună și la Cel de Sus) să găsești o rezolvare cât mai potrivită.