Îți propun acest curs ca să fac o diferență de calitate în practica noastră. Mi-ar plăcea să faci parte dintr-o micuță comunitate de terapeuți meseriași. Meseria lor vine din faptul că, dincolo de empatie și căldură sufletească, știu cum să schimbe la beneficiarii lor perspectiva ori atitudinea mentală și să le cultive abilități psihologice utile în problemele vieții cotidiene.
Și cum poți stimula aceaste schimbări dacă nu, înainte de orice, prin limbaj și relațiile lui simbolice? De aceea, am proiectat acest curs (modular) pe baza teoriei cadrului relațional. E o teorie psiholingvistică ale cărei rădăcini sunt în știința comportamentală a limbajului. Teoria cadrului relațional sau RFT (Relational Frame Theory) reprezintă o dezvoltare modernă (începând în urmă cu 40 de ani), pe care o poți descoperi în cel puțin două cărți de specialitate ce nu există în piața românească de psihoterapie. Ele reprezintă, de altfel, baza pe care am proiectat cursul.
Trebuie să știi că acest curs are o abordare funcțională. Plecăm de la premisa că orice face o persoană e un comportament într-un context anume și ne orientăm pe funcția comportamentului derivată din context (contextual-behavioral science). Și NU pe cauzele lăuntrice (psihice), potrivit cu abordarea psihodinamică, ce se concentrează pe tensiunile din psihismul individual. Analiza comportamentului are loc din perspectiva RFT via tehnici de dialog. Că veni vorba,
dacă NU participi la curs, ce ai putea pierde?
Șansa de a descoperi un know-how bazat pe dovezi. Deoarece, pretenția cursului e să te abiliteze în dialogul terapeutic pe baze științifice ca să poți oferi ajutor profesional de calitate. Cu alte cuvinte, vei descoperi cum să te folosești de limbaj într-o manieră psihologică și cum să ajuți o persoană să lucreze cu el, limbajul, asupra experienței lăuntrice și acțiunilor sale.
Înscrieri până pe 15 septembrie. O primă dată pentru debut va fi (orientativă) 20 septembrie.
Cursul e adresat tuturor celor interesați de ajutor psihologic, studenți și practicieni. Din păcate (sau fericire?), nu vei primi credite/puncte ca să poți avansa în ierarhia psihologilor. Așadar, dacă ai un interes real și ai găsit utile unele articole ale mele, ma poți contacta prin email ca să afli detalii.