Poate nu mă crezi, dar nu ne trebuie prea mult ca să fim fericiți. O foaie albă, un creion și douăzeci de minute pentru meditație te pot ajuta să descoperi acele lucruri care te pot face o persoană fericită. Ah, sunt de modă veche. Desigur, dacă ai un laptop la îndemână, poți întocmi o listă la fel de bună. Importante sunt cele douăzeci de minute libere în care să reflectezi.
Dacă vei călători în Franța sau locuiești acolo, poți afla cu ușurință dacă francezii sunt oameni fericiți. Te plimbi prin piață cu o listă de întrebări și ceri oamenilor (și porumbeilor, dacă ești într-o ureche) să răspundă la ele. Vrei să știi ce întrebări? Chiar dacă nu vrei, tot îți spun, adică scriu. Ele vin de la un fost președinte al Franței, Nicolas Sarkozy. (Detalii aici). Multe au devenit indicatori ai fericirii și au fost incluși în statisticile de creștere, în Franța, desigur. La noi, peste un secol? Fiind mai grăbit, mi-am permis să-i împrumut cu direcție evidentă.
1. Balanța muncă-recreere: Care să fie proporția de ore muncă-recreere? La una de muncă, patru de recreere? Sau invers? De ce nu, dacă iei munca drept joacă, deoarece îți place și te provoacă încât recreere nu-ți mai trebuie.
2. Reducerea congestiei din trafic. Cât timp îți petreci în ambuteiajele din trafic? Dacă locuiești în capitala, ești mâncată de vie. Fără a fi o noutate, Bucureștiul onorează locul trei din lumea largă la blocaje în trafic. Să fim recunoscători doamnei Firea. Are o relație directă cu Doamne-Doamne via popi, biserici și catedrale. Aici trebuie mers dacă vrei reducerea congestiei… cerebrale. Doamna Primar a rezolvat zero probleme și a creat unele noi.
3. Dispoziție sau cât timp îți petreci în stări vesele, de bine ori stări triste, de amărăciune? Cât timp dintr-o zi? Când te gândești la ultimile trei zile, câtă fericire estimezi per total de la unu la zece?
4. Gratificații – e viața plină cu plăceri de termen scurt sau cu gratificații pe termen lung? Când aproape unu din doi concetățeni primește salariul minim pe normă întreagă, la ce te poți aștepta? Că ilustrul guvern Dragnea, poreclit Dăncilă, aruncă cu bani în populație e praf în ochi și o să ne usture pe toți. Sunt creșteri inflaționiste, adică ele duc, pe termen mediu și lung, la reducerea puterii de cumpărare și standardelor de trai. Dar, da, e o plăcere… de termen scurt.
5. Treburi domestice. Au oamenii suficient timp pentru curățenie, pregătirea mesei, îngrijirea copiilor, dar și pentru ei, adică să facă lucruri pentru ei? Do-it yourself activities? Ai nevoie de un trib ca să crești un copil, îmi sună în urechi proverbul a cărei origine îmi scapă (printre degete).
6. Reciclarea – reciclează oamenii? Mai mult, extratereștrii, adică aceia dintre noi diferiți de cei mai mulți. Ne ajută cineva? Stau într-un bloc unde ”janitorul” susține că e mai simplu așa. Complicată mai e selecția unor deșeuri. E adevărat că uneori nu-ți dai seama dacă ambalajul e plastic sau hârtie (mai ales pe întuneric și cu aburi de alcool).
7. Nesiguranța, simt cetățenii că au siguranță financiară și că sunt în siguranță în casele lor? Hm, când guvernul e consiliat de un hoț cu tablouri și bani prin pereți și cavouri și condus de un altul care fură voturi și deturnează bani publici și europeni, la care adăugăm un ins pasionat de clubbing cu datorii gigantice pe la bănci, nu știu dacă mai avem ceva de comentat. Iar faptele lor recente sunt mai mult decât grăitoare.
8. Egalitatea de gen, sunt femeile și bărbații tratați egal la serviciu? Dar acasă? Să amintim de acele date despre violența în familie?
9. Taxe. Primim înapoi valoarea taxelor plătite guvernului? Se văd ele în dezvoltarea țării? Pretutindeni… Țara cade treptat și sigur peste noi. Asta dacă n-o fură cu totul știm noi cine.
10. Relațiile – au oamenii timp liber să-l petreacă cu prietenii și rudele? Poate au, dar ajung cu greutate la ei. Se împiedică uneori de șefi sadici și proiecte imposibile, alteori de blocajele din șosele și de super-trenuri cu orar imprevizibil și aproape inexistente.
Aceasta a fost lista cu indicatori de (ne)fericire. Oricum îți dă la socoteală, îți doresc un nou an sănătos și prosper!