Daca nu ai chef de 1 minut pentru lectura, poti merge la finalul textului. Dar ratezi experienta lecturii, la fel cum daca te iubesti (carnal, da), vrei sa ajungi direct la momentul culminant al placerii, ratând placerea moderata, dar relativ constanta de-a lungul experientei. Oare ti-am facut o sugestie hipnotica ca sa citesti intregul text sau ca sa suporti o veste neplacuta?
Locus Coeruleus (LC) e un micut nucleu neural din puntea lui Varolio situata in trunchiul cerebral (Costanzo Varolio a fost anatomistul din secolul 15 care a identificat centrul reflex respirator ce-i poartă numele; dumnealui era interesat si de mecanismul erecției, dar aici a sfeclit-o, crezând ca exista muschi erectori care ridica mădularul). Un lucru bun, dupa mine, ar fi sa te ingrijesti de el (nu de madular, măi!). De ce? LC are legatura cu imbatranirea si e implicat in reactiile fiziologice de stres si panica. Nu te pripi sa crezi ca stresul si panica sunt stari nesanatoase. E cu nuante pictate de atitudinea personală vizavi de stresori sau despre cum poti face limonadă din lămâile vieții.
Vestea proasta e ca LC e zona unde apar primele semne ce anunta o posibila boala Alzheimer la majoritatea celor tineri de 20 ani. Sunt primele semne ce prevestesc probabilistic evolutia unei boli Alzheimer in etapele tarzii ale vietii. Ceea ce inseamna ca si tu (sau eu) prezinti semne? Destul de probabil. Dar, atentie, semnele nu sunt boala, iar evolutia ei e probabila si nu la toți oamenii.
Intr-un articol recent din Trends in Cognitive Sciences (din martie 2016; e suficient de recent?) aflam ca densitatea neurala mica din LC se asociaza cu declinul cognitiv. Are legatura cu axonii nemielinizati ai neuronilor sai, care sunt foarte expusi la fluxul sanguin (localizarea apropiata de al patrulea ventricul). De aceea LC e in mod special vulnerabil la toxine si de aici un numar tot mai mic de sinapse si tot mai mici performante cognitive.
Iti reamintesc, precursorul bolii Alzheimer (numita patologie Tau din motive obscure pentru un diletant ca mine) apare in LC devreme, adica in zorii adultetii. Vestea buna e ca in mod obisnuit patologia se extinde lent si doar in unele cazuri ajunge la conditia clinica de boala Alzheimer. Așa ca te poti relaxa, luând viața mai in neserios. Nu ești atât de importantă si speciala pe cât iti povestește sinele tău despre care crezi că exista ca entitate cu vointa independenta. (wink!!!). Și nimeni nu-ti va ridica o statuie indiferent de serviciul pe care il ai si eforturile tale. Iar daca ai norocul, la care ai contribuit, in care munca se amesteca cu joaca, ai scapat de nevoia unei statui sau de povara martiriului.
Nucleul LC e locul principal din creier care sintetizeaza norepinefrină (NE), despre care știi că te activează de te duci glonț spre scăfârlia ticăloasei sau spre colțul tău. Tot dânsa te predispune la sporturi sau activitati extreme (cum ar fi inchinatul prin preajma bisericilor), un fenomen cunoscut drept ”febra adrenalinei”, de care (indeosebi) barbații macho sunt dependenți, iar cei care apuca batranetea sunt probabil sanatosi cognitiv. Cum asa? LC laolalta cu NE care modifica starile corporale alcatuiesc un sistem, care joaca un rol cheie in abilitatile cognitive din apusul vieții. Cheie la ce? La usa longevitatii senine (nu senile, da?).
NE este eliberata din LC cand ne confruntam cu situatii noi sau când rezolvam sarcini mentale provocatoare. Se pare ca norepinefrina ajuta la protectia neuronilor de factori care accelereaza boala Alzheimer, cum ar fi inflamatia si excitotoxicitatea.
Prin urmare, activitatea in sistemul LC-NE prin noutate si provocare mentala de-a lungul vietii poate contribui la rezervele cognitive. Cu cât vei incepe mai din vreme cu ”rezervele”, la fel cum procedezi cu pensia, cu atât mai bine spre finele vieții. Iar educația si meseria catre te stimulează (nu treci precum gâsca prin apă) produce mai spre apusul vietii ”rezerve cognitive” sau performante cerebrale in pofida patologiei care se extinde treptat. Numai ca ele n-ar fi posibile fara contributia regulata a exercitiului sau miscarii fizice. Fara ele, te avertizez eu (in baza unei liste cu studii empirice), te rablagești soto.
Ce sa-ti ramana in memorie de lunga durata, acum, ca am ajuns la final?
Keep learning new things.