Banuiesc ca vrei sa stii cum poti calatori in timp? Stephen Hawking, savantul paraplegic ar fi socat sa afle solutia, desi am impresia ca o cunoaste. Cum adica de unde stiu? Nu inteleg cum poti pune astfel de intrebari, pe care nici nu stiu cum se la calific! De ce mintea ta limitata nu surprinde intinderea unor minti geniale, chiar si peste oceane? Pentru ca este limitata! (Hihi!)
Cu un simplu clic, te poti teleporta (tautologic), in evul mediu. Bineinteles, ca sa ne pastram in limitele realitatii, vorbim de o calatorie mentala. Cum nu e posibila?! In camp cuantic… Cand vrei sa te reintorci la o minte primitiva, potrivita evului mediu prin deschiderea catre cunoastere stiintifica, este necesar sa faci doar clic si te conectezi… prin cabluri optice.
Nu, nu ma intelege gresit, cum ca-ti propun sa regresezi la un nivel primitiv al mintii. Dincontra, iti propun sa faci clic si cu mintisoara ta patrunzatoare sa asisti la giumbuslucurile ideatice al unei minti care gandeste (nota bene), insa in ce fel? Incorect. Si, daca te pasioneaza in timpul liber biasurile cognitive, poti avea parte de o ilustrare monumentala a ceea ce se cheama efectul perseverentei in credinta. Am scris intr-un alt articol despre el, insa reiau aici o scurta definitie, pentru cei aflati in declin cognitiv (stiu ca nu e cazul tau din moment ce citesti acest blog): cand o persoana rastalmaceste dovezile si argumentele contradictorii, in asa fel incat sa-i sustina credinta initiala, se afla sub efectul acestui bias.
Mintile noastre sunt diferite la fel cum smartphone-ul tau este diferit de un celular din anii ’90, desi seamana pe undeva. Probabil, celularele din acei ani se gasesc la muzeu sau la vreun colectionar. Nimeni nu le mai foloseste, pentru ca multi cetateni dispun de un smart(phone). Nu acelasi lucru se intampla cu mintile umane; nu toti dispun de un “smart”…
Acesta e butonul de clic pentru calatoria in timp: intoarcerea in evul mediu. Calatorie placuta! (amin)