Cum poți cultiva stima de sine

Cum? La fel cum ai face cu o floare. Bine, depinde și de clima și solul în care ai plantat floarea cea dragă. Depinde și de alți factori sociali și culturali pe care nu ai control. Țara în care trăiești își pune amprenta asupra stimei de sine. Ce stimă să mai cultivăm, dacă mergi la medic și ești tratat cu siktir. Aștepți pe holuri până mori după care intri la consultație și ești luat la săpuneală. Ce stimă să crești când primești un salariu modest ce nu-ți permite un coș de cumpărături decent, ci unul minim de supraviețuire? Ce stimă să crești, când vezi bine ce conducători are țara? Când ei, demnitari, funcționari și politicieni, te mint cu nerușinare sau promit cai verzi pe pereți, ce stimă să mai cultivi? Când ești mințit frumos și taxat serios… ?

Făcând un exercițiu de imaginație, dacă majoritatea dintre noi chiar am avea o bună stimă de sine alături de oportunități de muncă în străinătate, atunci țara s-ar goli rapid. Poftim? Zici că nu mai este doar imaginație.

Construirea și menținerea unei stime de sine pozitive este un proces gradual care implică dezvoltarea unei viziuni sănătoase și realiste asupra propriei persoane. Iată câteva strategii care te pot ajuta:

1. Practică compasiunea:

– Tratează-te cu bunătate și înțelegere, mai ales în perioadele dificile.

– Evită autocritica severă și dialogul intern negativ.

2. Stabilește obiective realiste:

– Stabilește-ți obiective realizabile – îți stau în putere și realiste, nu fanteziste.

– Celebrează micile victorii și realizări, deoarece ele contribuie la un sentiment de împlinire.

3. Concentrează-te pe atuurile tale:

– Identifică și apreciază-ți punctele forte și talentele.

– Folosește-ți punctele forte pentru a naviga prin provocări și a-ți atinge obiectivele.

4. Acceptă imperfecțiunea (treabă dificilă, da):

– Recunoaște că nimeni nu este perfect și că toată lumea face greșeli; nu e totuna că a te face că nu le vezi.

– Învață din greșelile tale – oportunități de învățare/evoluție în loc să te concentrezi asupra lor. Dacă ai un eșec, accepți asta. Cum? Doare? Stai deoparte și o vreme îți lingi rănile. Apoi, te apuci de treabă.

5. Înconjoară-te cu energie pozitivă:

– Construiește relații de susținere cu persoane care te înalță și te încurajează, nu care te coboară, te descurajează, te neagă și mai adaugă tu.

– Minimizează sau evită contactul cu cei care aduc negativitate în viața ta. E chiar partenerul tău? Ești în bucluc și dacă vrei o viață mai bună, ar fi potrivit să ceri sprijinul.

6. Îngrijirea de Sine:

– Ai grijă de bunăstarea ta fizică și mentală. Adică mare grijă la somnic și păpică. Ce torni în ghiozdan se va reflecta în sănătatea creierului și, evident, a minții.

– Implică-te în activități care îți aduc bucurie și relaxare.

7. Învață și dezvoltă-te:

– Îmbrățișează oportunitățile de creștere personală și învățare.

– Să vezi provocările ca pe niște ocazii de a-ți dezvolta reziliența și abilități noi.

8. Caută ajutor profesional:

– Dacă ai dificultăți cu stima de sine, ia în considerare să ceri sprijin de la un terapeut sau consilier care îți poate oferi traume noi pe lângă cele vechi îndrumare și instrumente pentru îmbunătățire.

9. Mindfulness și Meditație:

– Practică mindfulness și meditația pentru a dezvolta conștientizarea de sine și pentru a reduce stresul.

– Aceste practici te pot ajuta să rămâi prezent și să te concentrezi pe aspectele pozitive ale vieții tale. Privește la jumătatea paharului plină, nu la jumătatea goală. Sigur că poți privi și la ea.

Amintește-ți că dezvoltarea stimei de sine este un proces continuu și că este în regulă să cauți sprijin de la alții. Dezvoltarea unei imagini de sine pozitive necesită timp, răbdare și efort constant. Iar uneori, în unele cazuri, plecatul definitiv din această țară. Am lucrat (și lucrez) cu oameni din diaspora și te asigur că nu au plecat pentru venituri mai mari. Ci pentru condiții mai bune, cum ar fi, aprecierea muncii, echitate socială, respect, îngrijire medicală, servicii publice și un viitor mai bun pentru copiii lor. Alte condiții pentru stimă și demnitate…