Când copilăria îți explică problemele vieții de adult, atunci de ce nu apelezi la istorie pentru consultații?! Nu e cazul să te ocupi de psihologie. Te poți ocupa de istorie, iar în cazul unei persoane, de istoria personală. De aceea cred ca numele potrivit acestei discipline ar putea fi psihoistoria (nu psihoistoria din romanul lui Isaac Asimov). Mai specific, ramura aplicativă poate fi numită psihoarheologie sau psihoterapie arheologică.
Concepția predominată in psihologia noastră e că problemele curente au cauzele (psihice) în copilărie, câteodată, chiar în burtica mamei pe când erai fetus. Mai mult, uneori, cauzele sunt în sistemul familial dezechilibrat transgenerațional. Această concepție reprezintă cadrul teoretic de lucru pentru psihologi și terapeuți certați cu știința și matematica și seduși de problema Freud sau problema Jung, când nu e problema Grof sau Hellinger. Dar știi unde? În statele în care psihologia e subdezvoltată! În statele în care anumite universități au rămas în urmă ori s-au deconectat de la cercetarea psihologică științifică din universitățile de top din lume. În aceste universități, în continuare se studiază și se practică o psihologie prăfuită sau magică tributară câtorva personaje populare în percepția colectivă, de folclor, a psihologiei.
În SUA, la nivel federal a fost înființată o comisie la Casa Albă, care se ocupă cu testarea empirică a unor strategii și politici (de ex, în privința colectării taxele). Echipa e alcătuită din cercetători comportamentali și sociali. Se cheamă Echipa de Stiințe Sociale și Comportamentale și are drept scop să integreze ințelegerea și metodele experimentale din știința psihologică în guvernarea de zi cu zi. În septembrie anul trecut președintele Obama a dat ordinul executiv cu titlul “Using Behavioral Science Insights to Better Serve the American People.” Ce scrie acolo? Behavioral Science.*
De unde disprețul gratuit al unora vizavi de psihologia comportamentală (una din disciplinele ce intră la BS)? Tu ești mai condiționată decât îți place să crezi fără să însemne că ești un șoricel. Norocul tău (și al meu, desigur) e că, dând deoparte mintea vorbitoare, dispunem de nițel mai multă flexibilitate cognitivă. Deși, in unele cazuri, am îndoieli.
Comparativ cu vrăjitoria parapsihologilor, doctori în psihologie, consultanți științifici pe lângă președinție, decizia președintelui Obama e un mizilic. Dumnealui nu știe, dar cercetările psihologice se derulează, astăzi, în vremurile moderne, de la distanță, prin puterea psihică a intenției focalizate! Și schimbarea se produce numai dacă vrea, cu adevărat, pacientul român de fiecare zi. (furată?). Se pare că nu vrea suficient, pentru că nimic nu se schimbă. Iată, de ce pentru mine, unul dintre miile de pacienți, așteptarea ”să vină americanii” mă lasă rece. Sau m-ar lăsa rece tot așteptând. Fiindcă îmi place să mă simt viu, m-am dus eu spre dânșii. M-am dat cu dracu și fur psihologie. Și, pe ici-colo, prin cluburi selecte, o dau mai departe.