Te invit sa reflectezi, pe cont propriu, in felul urmator.
Au oamenii suisurile si coborasurile lor? O boala creste si descreste in amploarea si intensitatea simptomelor? Aminteste-ti de o gripa recenta.
Viata unui om intre sedintele de (psiho)terapie sta in loc sau curge spre inainte (poate doar in alt univers spre inapoi)? Imprejurarile de viata variaza. Apar evenimente pozitive sau favorabile unei directii sau alta. Spre exemplu, clientul/pacientul poate obtine un nou loc de munca. Iar aceasta experienta pozitiva sa amelioreze simptome de depresie sau sa descreasca anxietatea. Crezi ca are legatura cu terapia? Insa cui se datoreaza aceste evenimente pozitive? Deciziile inspirate luate de client sunt ca urmare a interventiei terapeutice! Nu te poti pune cu biasul de confirmare. Fara indoiala, mai putin cand in mod voit cauti lebede negre.
Dupa o despartire dureroasa de iubita/iubitul tau, ai fost probabil deprimata? Desi ai fost deprimata, ti-a trecut si, in prezent, esti angajata, poate, in alta relatie de cuplu. Depresia ta a trecut fara ajutor profesional? Desigur, iar asta s-a intamplat in ciuda faptului ca la momentul despartirii te simteai ca si cum cerul cazuse parca in capul tau sau o prapastie se cascase langa picioarele tale.
Ti-a ajuns la ureche vestea unei vindecari neobisnuite? Cateodata, se intampla o vindecare chiar si in cazul unor conditii medicale grave, cum ar fi un cancer. Aceste cazuri de vindecari sunt numite, nu ne mira, miraculoase. Chiar sunt miracole. Doar ca naturale si neregizate de nimeni!
Acest fenomen se numeste
remisie spontana.
Un om cumsecade angrenat intr-un tratament oarecare poate crede in mod fals, la fel si terapeutul sau, ca ameliorarea simptomelor este ca urmare a metodei de tratament. In aparenta, interventia terapeutica si-a demonstrat eficienta. Spre exemplu, daca psihologa/psihologu’ iti prescrie genuflexiuni pentru depresia ta usoara si starea ta se imbunatateste, vei pune vindecarea pe seama tratamentului. Mai exact, pe seama genuflexiunilor. A fost remisie spontana sau genuflexiuni? Cum putem afla?
Daca oamenii care sunt tratati (in mod real) vor obtine o rata de imbunatatire a starii lor care depaseste rata imbunatatirii la oameni netratati ( pacienti aflati pe o lista de asteptare), atunci putem respinge remisia spontana si crede ca genuflexiunile au fost cauza imbunatatirii starii de sanatate. Ceea ce se cheama RCT (randomized controlled trial)– un standard de aur in cercetarea empirica care discerne intre tratamente aparent eficiente si tratamente in mod real eficiente.
Acesta a fost un articol referitor la primul motiv care raspunde la intrebarea din titlu. Urmeaza altele in articole viitoare. Acum inchei, pentru ca voi primi o vizita in care voi efectua o meditatie asupra flacarii violet, urmata de prescrierea unei doze zilnice de “mersul piticului in jurul blocului”.
Arkowitz, H., & Lilienfeld, S. O. (2006). Psychotherapy on trial. Scientific American Mind, 17(2), 42-49.
Beyerstein, B. L. (1997). Why bogus therapies seem to work. Skeptical Inquirer, 21, 29-34.