Cele opt comportamente ale unei persoane ticăloase

Dacă tot am scris de traumă de relație și abuz psihologic (uneori și fizic), mi-am zis că ne prinde bine să putem recunoaște acele comportamente ce definesc ”ticăloșia”. Dar să nu ne pripim cu judecata. Consecvența face diferența. Natura umană face ca oricare dintre noi să poată manifesta ”ticăloșie” în anumite circumstanțe de viață. Important este să putem recunoaște onest și să ne asumăm răspunderea. Asta se face prin fapte ori acțiuni compensatoare, pornind de la un sincer ”îmi pare rău” urmat de formularea specifică a reacțiilor tale care au rănit o altă ființă. Uneori, în funcție de gravitate, nu e suficient și se impune (instanță morală) o reparație mai substanțială.

Hai să vedem lista:

  1. Lipsa de empatie: Incapacitatea de a se pune în locul altora și de a înțelege sau simți ceea ce simt ceilalți.
  2. Manipulare: Abilitatea de a influența sau controla pe ceilalți pentru a obține propriile foloase, apelând la metode precum înșelăciunea, lăudarea sau șantajul emoțional.
  3. Comportament agresiv sau pasiv-agresiv: Manifestarea unei atitudini ostile sau a unor comportamente pasiv-agresive, care pot include insulte, critici constante sau sarcasm.
  4. Victimizarea care ascunde lipsa de remușcări sau responsabilitate: Aruncarea vinei pe alții sau pe sistem și incapacitatea de a recunoaște greșelile sau de a-și asuma responsabilitatea pentru acțiunile lor.
  5. Egocentrism: Concentrarea excesivă pe propriile nevoi, dorințe și interese, ignorând sau neglijând nevoile altora.
  6. Conduită impulsivă: Tendința de a acționa fără a lua în considerare consecințele sau deficiența de a-și controla impulsurile.
  7. Adoptarea declarativă a unor norme morale sau valori și apoi acționarea în mod contrar acestora, precum și critica altora pentru comportamentele pe care le manifestă și ei înșiși.
  8. Relații instabile: Dificultatea în menținerea relațiilor sănătoase și stabile, care pot fi caracterizate prin conflicte constante, despărțiri frecvente sau cicluri de manipulare și iertare.

Ce poți face dacă chiar există în jurul tău astfel de oameni? Am scris mai demult în alte articole publicate aici.