Meditatia de tip mindfulness (MM) este intim conectata cu respiratia. Cand respiri si atentia e lipita sau insoteste fluxul de aer din ciclul inspir-expir-inspir-expir … se cheama ca
meditezi.
Nu exista niciun motiv “serios” pentru care sa fii “captata” de o asemenea (non)actiune.
Tot ce ai de facut este sa te asezi cu coloana vertebrala dreapta, oferind constant (cu obstinatie) atentie fluxului de aer (obiectul meditatiei). Nu are nimic interesant sau captivant pentru minte si, in consecinta, mintea (isi) creeaza filme. Aceste filme iti vor capta atentia constienta, astfel incat, vei fi absorbita de fluxul mental, uitand cu desavarsire de obiectul meditatiei – respiratia.
Insa, de fiecare data cand iti reamintesti de obiectul meditatiei-respiratia si iti reorientezi atentia (voluntar!) asupra ei,
(tu) meditezi.
Deoarece respiratia se intampla la momentul prezent (din fericire!) insotita fiind de atentia constienta, te vei ANCORA in PREZENT.
Asta e tot. Asta este ESENTA MM (cu suport: respiratia).
Cat timp ti-a luat sa citesti? 20 de secunde? Urmeaza, daca vrei, sa exersezi timp de 5 minute. Odata ce trec cele cinci minute poti declara ca ai invatat meditatia.
Invatarea exercitiului de meditatie (mindfulness) este cel mai usor lucru. Copii reusesc asta cu o mare usurinta. Nu este nimic dificil aici. Nu este nimic mai mult de comentat si de invatat. Cine te invata exercitiul MM in multe cuvinte sau mai mult de 5 minute, crede-ma pe cuvant, nu stie despre ce vorbeste sau delireaza! (precizare: nu e totuna cu a expune temeiurile/ratiunile psihologice si neurofiziologice)
Aceasta a fost PRIMA… si, intr-un anume fel, ULTIMA lectie de meditatie.