Psihologia românească e pseudoștiințifică într-o proporție copleșitoare. Nu vreau sa ma crezi pe cuvant. Poti cauta cu Google cabinete de psihologie. Vei descoperi puzderii care contin pe site-urile lor, in cantitati deprimant de mari, știință falsă.
Am făcut ochii cât cepele când am nimerit pe site-ul a ceea ce părea o respectabilă clinică de psihologie (cu nume si prenume) din capitală, unde o autoare, aflata probabil in clasa a doua, descria cu chiu si vai beneficiile terapiei cu pokemoni, pardon, cu bioenergie.
Sa te lamuresc succint ce e stiința falsă. Ea poate fi rezumată în două propoziții.
Afară plouă. Iți recomand umbrela.
Te-ai prins? Clientul iese afară sub cerul senin cu o umbrelă. Si ce mare scofala? Acuma, să zicem, că ”umbrela” a costat 300 euro. Clientul a cumpărat-o de la tine, furnizorul de servicii, cu încrederea că-i va fi de ajutor, deoarece „afară plouă” si nu-si doreste sa ajunga murat si cu frisoane la serviciu. Are incredere in tine, pentru ca tu esti specialistul, iar tu, specialistul, ai invatat sa te increzi prosteste in teoria „afara ploua”. Cand ai verificat ultima oara?
E această umbrelă utilă sau inutilă? Utilă, desigur, ca ornament în casă și, poate, să-i țină de soare? Observi cum putem vedea partea plina a paharului? Pentru astea nimeni nu folosește umbrele de ploaie în valoare de sute de euro. Totusi, ne putem minti cu usurinta privind la partea plina din paharul… gol. Se cheama ”iluzii pozitive” si reprezinta motivul pentru care clientii cred ca au beneficii de pe urma vreunei terapii false chiar si cand sunt confruntati cu dovezi contradictorii.
Prima propoziție reprezintă teoria ”științifică”. A doua e recomandarea în baza teoriei. Așa funcționează știința aplicată. Psihologia nu face excepție. De aceea, dacă teoria nu e verificată empiric (în realitate), atunci recomandarea rămâne o ghiceală. Iar cu ghiceala n-ajungem nicăieri, ci ne învârtim în cerc, deoarece ne lipsește anticiparea sau predicția in baza unor teorii corecte in raport cu realitatea.
Daca afara ploua, ma va face ciuciulete fara umbrela sau pelerina de ploaie. Dar Wunderground (un site de informare meteo) ma instiinteaza ca pe ziua in curs exista o probabilitate de 0 % sa ploua. Ies in balcon si vad cerul senin. Deja plec de la o teorie corecta vizavi de realitate. Nu de la una falsa sau neverificata decat pe cazuri particulare, cum ar fi, „Vinerea trecuta a plouat. Azi e vineri. De aceea, urmeaza sa-ti iei (sa cumperi) umbrela.” Ce e cu ineptia asta? Te asigur, sta la baza practicilor pseudostiintifice.
Afara e senin. N-ai nevoie de umbrela.