Te temi si te astepti ca in interactiunile sociale sa fii respinsa de alte persoane? Si, pentru ca te astepti la respingere (sau raceala), vei actiona de la bun inceput defensiv in interactiunea cu X. La randul ei, X te percepe ca fiind defensiva (nu neaparat in mod constient) si iti va raspunde, destul de probabil, in mod asemanator (din reciprocitate sociala). Drept urmare, te vei simti respinsa, asteptarea ta (“mai devreme ori mai tarziu ma va respinge”) fiind confirmata (“stiam eu!”). Este ceea ce se cheama “self-fulfilling prophecy”; unul dintre cei mai comuni (frecvent intalniti) “gargauni” din creier.
Iata un exercitiu simplu prin care poti “rescrie” experienta de anxietate si asteptare derivata (inconstienta, uneori) de respingere sociala si, astfel, proteja de “gargaune”.
Intocmeste o lista cu cel putin 11 trasaturi pozitive si aranjeaza-le in ordinea importantei. Apoi, scrie un eseu prin care sustii valoarea celor mai importante trasaturi.
Efectul psihologic este ca increderea ta relationala creste, iar posibila respingere (sau critica) nu mai pare ca fiind tragica! Este rezonabil sa credem ca, de regula, vom avea de-a face cu oameni care nu ne vor simpatiza, dar si cu oameni care ne simpatizeaza. Mi se pare un lucru inteligent (ca strategie) sa percepem realitatea (lumea) intr-o multitudine de nuante, insa fara a le confunda, asa cum un pictor distinge mii de nuante si nu le confunda cand alege una sau alta pentru a concretiza ceea ce are in minte (daca are).
O singura interventie de acest fel se pare ca ofera un efect care dureaza pana la opt saptamani. E ca un fel de crema, cu diferenta cu nu-ti dai pe piele, ci pe pielea mintii ca sa devina mai elastica.
Atat de simplu? Da. Si ma declar usor ingrijorat pentru veniturile mele amenintate de initiative de acest fel (dau din casa) din spirit altruist (dornic sa evolueze pe cele mai inalte culmi sau, nu mi-e clar aici, adancuri astrale?). Mai mult, in spatele acestei simplitati stau dovezi stiintifice. In acest fel (simplu), profetia autoimplinita se poate transforma in profetia acceptarii. ( ca s-o intelegi poti citi pe invers primul paragraf!).
Putem incerca si ceva… complicat (nu e totuna cu complex)! Cum ar fi acela in care ne creem o imagine, pe ecranul mental, de interactiune sociala cu o anume persoana, iar apoi micsoram, marim, coloram in fel si chip imaginea, dupa care observam descresterea insecuritatii relationale-cum se fasaie precum un balon intepat, daca nu cumva face poc! E o buna metoda pentru cei care nu stiu sa lege doua fraze. Desi, nu putem fi siguri. S-ar putea datora unei relatii de atasament insecurizant cu mama. Mai ales, ca mama ta se prea poate sa fi imprumutat tiparul de relatie insecurizant de la mama ei (bunica ta)… and it’s getting worse.
Stinson, Danu Anthony ; Logel, Christine ; Shepherd, Steven ; et al. (2011). Rewriting the Self-Fulfilling Prophecy of Social Rejection: Self-Affirmation Improves Relational Security and Social Behavior up to 2 Months Later, PSYCHOLOGICAL SCIENCE Vol. 22 (9) pp: 1145-1149 DOI: 10.1177/0956797611417725