Contemplu câteodată perspectiva bătrâneții. Urmez înțeleptul sfat al lui Seneca. Mai bine să fim pregătiți pentru bătrânețea ce urmează. Călătorind recent cu autobuzul am observat o pensionară cu mâna în gips care povestea unei cunoștințe de pe bancheta din față că și-a rupt mâna când deretica prin casă. Acum, se întorcea de la spital. Trebuia să mai țină ghipsul încă o săptămână. Oasele nu s-au reparat. Pe măsură ce înaintăm cu anii, regenerarea durează tot mai mult timp comparativ cu tinerețea. Însă, până la bătrânețe ne mănâncă tinerețea.
Pentru grupele de vârste 10-34 accidentele reprezintă o cincime din totalul morților. Unde e vârful? La adolescenți (15-19 ani). Explicația? Angajarea în comportamente foarte riscante, cum ar fi acela, în care tânărul (tânăra) pleacă în creierii munților pe o vreme rea.
Pe de-o parte, accidentele și rănirile pot duce la o deteriorare letală a sănătății bătrânilor. În UE-28 pe 2013, aproape trei cincimi din toate decesele rezultate din accidente erau ale bătrânilor cu vârste de 65 ani și peste. Pe de altă parte, foarte mulți oameni sub 65 de ani mor în urma accidentelor; proporția din totalul morților cauzate de accidente e de aproape de trei ori mai mare la oamenii sub 65 comparativ cu bătrânii de 65 sau peste.
Să-ți prezint un top cu cauzele deceselor per 100 000 de locuitori în UE (eurostat, 2013).
- Cancer (cauza majoră care include cele mai comune forme de cancer la: trahee, plămâni și bronhii, colon, rect și anus, piept, pancreas, stomac, ficat și ductele biliare. Ungaria e fruntașă. E urmată de Croația, Slovacia, Danemarca (Da!) și Latvia cu 300 sau mai multe decese. Media UE-28 e de 265 decese. La noi în țară, ne ținem aproape de medie cu aprox. 270 decese.
- Boli ale sistemului circulator (incluzând pe acelea legate de presiunea mare a sângelui, colesterol, diabet și fumat). Avem o medie UE de aprox 132 de morți la boli de inimă. În România, media e aprox 324, adică de trei ori mai mare decât media UE. Poți compara cu Franța care are 51. Pe partea cealaltă, Lituania are 589 decese (de cinci ori și ceva ca media UE).
3. Pe lângă inimioară, avem sistemul circulator și afecțiunile asociate. Media UE e aprox 383. România are 969 decese (rezultate din afecțiunile sistemului circulator)! Foarte aproape e Serbia cu 954 și Bulgaria cu 1086 decese. Ce explicație poți oferi? Nu cumva ni se trage de la excesul de mișcare fizică?! Și dieta sărăcioasă în grăsimi și zaharuri?! Cineva îmi șoptește că e de la vibrațiile conștiinței cosmice pe frecvențe negative.
4. Bolile respiratorii cu o medie UE de 83 decese. Cea mai comună e boala respiratorie cronică urmată de pneumonie. Cele mai multe sunt la vârsta de 65 și peste. UK e fruntașă și e urmată de Irlanda, Danemarca și Portugalia. Să fie ”smogul” una din explicații? Te mai bate gândul să emigrezi? Rata deceselor în România e 7. Cea mai mică rată revine Estoniei și Finlandei.
5. Boli ale sistemului nervos. Media UE e 38.1. Datele arată o tendință crescătoare pe anii recenți. Finlanda are de departe cea mai înaltă rată de 141 decese, care e aproape dublă față de cea a Olandei. În România, stăm bine cu nervii. Nu ne lăudăm decât cu o rată de 19.
6. Suicidul cu o medie UE de 11.7. Oamenii cred că cetățenii din Danemarca și alte țări nordice sunt campioni la suiciduri. O teorie neverificată! România are o rată de 12 comparativ cu Danemarca cu 11.3. Cea mai mare rată de suicid a fost înregistrată în Slovenia cu aproape 22.
7. Recuperăm la morți cauzate de accidentele de circulație. Media UE e aprox 6 decese, dar România are o rată dublă, 12. Nu are egali. Probabil concetățenii cu permis șofează deosebit de riscant. Un risc, la care putem adăuga semnalizarea și drumurile de o precară calitate. Am bănuiala că, indiferent de gen, vârstă și educație, mai toți sunt posedați de spiritul unui mini-Schumi, fiind pluri-talentați ca piloți de raliu, de drifturi și un pic chiar de F-16 din moment ce încearcă să decoleze. Sper să nu ajungă dintr-un ”exces de prudență” precum domnul Schumacher, accidentat la schi. Poți compara rata deceselor de la noi cu rata UK de 2.7. Chiar și în Germania unde poți rula cu viteze impresionante pe vestitul Autobahn rata e de 4.7 decese.
Ce te paște (auzi!) conviețuind în România? Dacă reușești să te descurci cu taxele și impozitele și reușești să accepți, în spirit creștin, prostia și hoția, îți rămân mari șanse să mori în primul rând de boli ale circulației (în ambele sensuri). Odată ce treci pragul lui 65 de ani șansele sunt mai multe. Depinde, fără îndoială, de stilul de viață. Asta include și raritatea transportului cu mașinile de curse. Totuși, să încheiem într-o notă optimistă cu o maximă a lui Seneca:
Viața seamănă cu teatrul: nu contează lungimea, ci excelența actului.