Mă întreb ce ai răspuns. Am bănuiala că a fost un ”Da”. În baza a ce anume crezi că poți detecta minciuna? Ai o teorie psihologică, desigur, care poate fi formulată așa: O persoană minte atunci când evită privirea, își frământă mâinile și se foiește pe scaun. Dead wrong! Aproape toată lumea, din Algeria în Argentina, din Germania până în Pakistan sau Paraguay, crede în această teorie din folclorul psihologic.
Cercetătorii au petrecut ore privind la filmulețe cu mincinoși și onești. La fiecare vizualizare urmăreau anumite comportamente specifice, cum ar fi un surâs, o clipire, o mișcare a mâinii. De fiecare dată când detectau comportamentul țintă, apăsau un buton și computerul înregistra răspunsul. Analizele ulterioare au permis compararea comportamentelor asociate cu minciuna ori adevărul până în cele mai fine detalii. Rezultatele sunt clare și nu susțin tertipurile din acel serial celebru acum cinci ani ”Lie to me”.
Mincinoșii te privesc în ochi la fel ca oamenii onești. Nu-și mișcă mâinile mai des sau mai agitat și nu se foiesc în scaune mai mult decât persoanele cinstite. Ba chiar manifestă o foarte ușoară tendință spre nemișcare decât oamenii cinstiți.[i]
Oamenii greșesc în detectarea minciunii deoarece își bazează asumpțiile pe o teorie personală care n-are nimic de-a face cu înșelăciunea. Și, totuși, cum putem descoperi mincinoșii?
Ascultându-i cu atenție ca să putem surprinde semnalele din limbajul (para)verbal. Cele mai de încredere semne ale minciunii sunt în vocile oamenilor și folosirii inconștiente a unui limbaj anume. Sperând că mă vei pomeni la următoarea acatiste, îți listez o serie de semne extrase dintr-o carte remarcabilă:
- oferă foarte puține detalii cheie sau le evită;
- tind să facă pauze în exprimare;
- evită auto-referința, adică iau distanță de povestea mincinoasă prin exprimare impersonală;
- tind să ocolească descrierea propriilor sentimente;
- își reamintesc detalii dubioase, pe care cei onești nu și le amintesc, exact când e necesar.
- poveștile lor par mai puțin plauzibile, mai puțin logice, mai ambivalente și mai discrepante comparativ cu cele spuse de o persoană onestă.
- manifestă o încredere oarecum frapantă în cele povestite.
În acest moment te afli printre foarte puținele persoane care știu cum să detecteze minciuna. Deții o cunoaștere care îți va fi de mare ajutor. Deoarece e informată științific. Aleluia!
[i] DePaulo, B. M., & Morris, W. L. (2004). Discerning lies from truths: Behavioural cues to deception and the indirect pathway of intuition. The detection of deception in forensic contexts, 15-40.