Cate ore poți număra de stat jos pe ziua de azi? 10, 12, 18? Doar 2 ore?! Probabil ca nu ești la plajă, ci pe o cărare de munte sau te cațeri pe vreo stâncă.
Să nu uităm. Azi e duminica. O zi fierbinte cu 34 grade Celsius. Mâine e luni și probabil mergi la serviciu. Acolo câte ore petreci așezat în gluteali? După care pleci acasă… pe jos?! Mi se pare uimitor cum poți renunța la mașina personală de dragul activității fizice. Sunt ironic, da. Dacă nu știi, mersul in pași vioi e un tip de exercițiu fizic. De dragul exemplului, poți parcurge 5 kilometri în mai puțin de 60 de minute. Știu pe cineva cu job full-time care face asta de două-trei ori pe saptamana mergând la serviciu. Iar o alta persoană, zilnic! Probabil funcționează pe bază de speed. Altcineva se lăuda ca urcă și coboară on foot scările din ”acvariul” în care lucrează. O raritate intr-adevăr.
Cu bicicletele? Nu cumva te păcălești? Dacă nu pedalezi pe distanțe lungi și la o viteză suficientă ca să simți efortul constant, atunci e putin lucru, mai ales dacă ești tânăr. In comparație cu nimic e totuși ceva. Ei, dar asta e altă discuție inițiată aici.
E o problemă uriașă, dar neglijată in societatea noastră (nu doar), cu statul. (și cu Statul, dacă ne amintim inițiativa Finanțelor de a colecta datele concetățenilor la plata cu cardul). Cu șezutul poponeț sau culcat, mai specific. Mai inainte a fost o problemă de cercetare (v. aici). O echipă serioasă (US) s-a intrebat dacă există vreo asociere intre timpul petrecut sedentar și incidența bolilor de inimă. După ce au răscolit pe toate fețele datele din EMBASE și MEDLINE au găsit (au calculat) că pragul pare să fie 12 ore de șezut pe zi. Cei cu doisprezece ore de șezut zilnic prezintă un risc de 14% să se pricopsească cu probleme de inimă. Comparativ, aceia cu șezut de 2.5 ore zilnic nu se bucură de acest risc. Am senzația că nu faci parte din acest club select al oamenilor care muncesc… stând in picioare sau în mers. Nici eu, recunosc, șed cuminte-poponeț mai mult de trei ore pe zi.
Riscul crește de la 10 ore. Adică, exact timpul petrecut în șezut cu serviciul și drumul acasă. Pentru că mulți oameni au servicii care presupun statul la birouri, e foarte probabil ca problema să fie răspândită.
Te intrebi ce se intampla dacă totuși exersezi zilnic câte 30 minute? Scade riscul celor 10-12 ore de șezut? Dacă da, cu câte procente? Fii pe fază, fiindcă urmează să aflăm probabil cât de curând. Până atunci, poți urma un sfat ieftin și bun.
”Șezi cât mai puțin și fii cât mai activ(ă)”. Fizic, da?