Ai observat schimbarea? Am redenumit categoria ”mindfulness”. Indemnul lui Mark Twain mi s-a lipit de circumvolutiunile-mi speciale. Cand realizezi ca esti de partea majoritatii, e timpul sa iei pauza si sa reflectezi, zice dumnealui, cu înțelepciune, din lumea celor drepți.
De aceea nu predau curs de mindfulness. Ca să nu fiu la modă. (deoarece îmi place deviația). Oricum, știu persoane capabile de a oferi lecții de calitate în așa ceva. Au stat prin preajma mea și pot garanta pentru pregătirea lor. Asta, ca să înțelegi că le-am fost professore di illuminazioni.
De ceva vreme mă preocupă, printre altele, abilitatile de tip mindfulness. Urmează niscaiva ”noutăți”, așa că poți muta privirea un paragraf mai jos. Terapiile psihologice de ultimă generație integrează în protocoalele lor fumatul și cafeluța. Exersarea de mindfulness skills. Cultivarea lor poate duce la bunastare emotionala, nu la extaz, și la relații mai bune, iar dacă adaugi un pic de efort, la o viata bună. Nu fericită. Deși nu exclude momente spontane de bucurie!
Mă interesează să te descurci (mie îmi spun – adică îmi țin o predică) cu propriile stări mentale, emoționale și corporale. O vietate umană simte așa cum se simte. Spre deosebire de un spirit liber care se simte bine. Nu e nici bine, nici rău. Contează să nu se încurce în gânduri, amintiri și așteptări, iar simțirile să nu interfereze cu ceea ce iși propune să realizeze. Să n-o împiedice. Stabilitatea emoțională vine și din concentrarea pe scopuri. Aici e de lucru psihologic, îmi repet. Când nu-ți orientezi mintea pe o sarcină, o sarcină ca un mic pas dintr-o călătorie spre scop, atunci o ia razna. Flendurește.
Acele persoane care stau cu mințile lor nu ajung neapărat bine. Riscă serios să alunece în vulnerabilitatea psihologică proprie. La mine pare a fi ruminația. La tine poate fi depresia, paranoia sau poate un mix DJ cu anxietate în fundal. Ca să mă exprim dualist, mintea te joacă pe tine (sinele conștient). Nu invers.
Per ansamblu, meditația ajută la bunăstarea emoțională, autocontrol și atenție. Dar depinde de fiecare om și contextul său particular de viață. Să-ți reamintesc că studiile sunt probabilistice și derulate pe grupuri de oameni, iar datele reflectă un tipar pe acest grupuri. Unele cazuri intră întotdeauna în marginea de eroare.
Cum să te ajute meditația? Te ajută să faci ceva anume cu viața ta? Important e să ieși din minte ca să faci ceea ce îți propui. Nu doar să ieși din minte… asta, dacă ieși. Stând cu propria minte riști să te absoarbă, iar tu să rămâi captivă într-o țesătură conceptuală în nuanțe gri și negre. Meditația nu atrage (prin puterea divină) schimbările dorite în viața ta. Cine te învață așa ceva, delirează.
Eu te avertizez. Practica meditației nu te ajută să trăiești viața pe care o vrei sau pe care o visezi. Probabil te ajută în reglarea emoțională sau în concentrare. Probabil, pentru că are și riscuri. Repet, insistența de a sta cu propria minte n-o văd cu ochi buni.
Marketingul promovează practicile contemplative drept panaceu. Cei mai isteți vin și cu dovezile, studii științifice care ne arată efectele benefice. Ușurează comercializarea lor. Așa sunt promovate și mai nimeni nu avertizează publicul naiv asupra unor riscuri. Bazându-mă pe experiența personală (și a altora), iată care sunt ele:
- să devii confuz vizavi de tine (ca identitate).
- să experimentezi stări extatice.
- să-ți accentuezi vulnerabilitatea psihologică.
- să rămâi blocat sau pasiv în propria viață.
- să te afunzi în realitatea conceptuală și să fii absent din propria viață, din relațiile cu ceilalți si din propria experiență.
- să confunzi conținuturile psihologice proprii cu ale altora (când atribui altuia propriile interpretări)
- să tergiversezi luarea unor decizii.
- să eviți asumarea unor direcții de viață.
Nu cred că tu, mai ales dacă ești un cititor titrat și fidel, poți crede în practici meditative vindecătoare sau care îți pun viața pe picioare (de miroase a picioare, ptiu, a cicoare). Scriu aici, deoarece, poate știi pe cineva amator de asemenea ”cicoare”. Mă gândesc că e sănătos să-l avertizezi. Folclorul dezvoltării personale mustește a prostii. Meditația nu ajută în rezolvarea problemelor de mai sus.
Totuși, te îndemn către a experimenta. Familiarizarea cu propriile conținuturi psihologice poate crește, realmente, stabilitatea sau reduce reactivitatea emoțională. Riscurile nu dispar și dacă bifezi la oricare din punctele de mai sus, atunci te sfătuiesc să te oprești din meditat. Probabil nu meditezi, ci ruminezi. E mai sănătos să ceri sfatul unui profesionist în ajutor psihologic (informat științific). Nu unui guru de meditație.
O practică contemplativă justă are un simplu mesaj (pragmatic):
Să ieși din minte ca să acționezi în direcția aleasă.
Restul e surplus.