Cum să citești mult și repede, dar să și pricepi? Ai două metode. Pentru prima, trebuie să participi la un curs special de citit-rapid (speed-reading). Astăzi, poți apela la apps-uri pe smartphone. Vei învăța cum să renunți la bani și timp pentru nimic. A doua presupune să ai mult timp liber la dispoziție, un dicționar explicativ și o bibliotecă rezonabilă ca să-ți dezvolți abilitati lingvistice. Și cred că e un efort mai dificil astăzi, dacă n-ai profitat de timpul și energia celor doisprezece ani de școală.
Metoda cititului-rapid presupune să lecturezi la o viteză mai mare fără să pierzi din ințelegerea textului. Pentru detalii, dacă ești un cititor în limba engleză, poți face clic aici. Dacă nu ai chef de lectură, mă poți crede pe cuvânt. Te asigur că metoda a fost testată și, într-o notă comică, tot ceea ce au învățat participanții la teste, a fost să întoarcă paginile cărții cu viteză.
Studiile ne arată un schimb între viteză și acuratețea înțelegerii. E improbabil ca cititorii să-și poată dubla sau tripla viteza lecturii, de la aproape 250 de cuvinte pe minut la 500 sau 750 de cuvinte, fiind simultan capabili să înțeleagă textul ca la viteza normală. Un cititor interesat de frunzăreală se va mulțumi cu acest schimb, adică mai multă viteză la schimb cu mai puțină comprehensiune. (a nu se aplica în relația sexuală).
Lectura implică abilitatea de a recunoaște literele și cuvintele și, apoi, de a extrage semnificațiile lor (nu din ele, ci din propriile rețele semantice aflate în cortex), ceea ce presupune vocabular și comprehensiune. Nu oricum, ci într-o manieră coerentă, per ansamblu. Ca să faci toatea astea, ai nevoie de vocea din capul tău (subvocalizare). (Dacă auzi vocea dinafara capului tău și ești singură, te rog să consulți un psihiatru). Când citești aceste rânduri, chiar acum, creierul tău generează subvocalizare, care se derulează la aproape aceiași viteză cu cea din vorbirea curentă. Poate un piculeț mai alert când ai în față un text simplu sau inteligibil. Totuși, un stil de scris mai elaborat, cu multe inferențe și trimiteri la idei anterioare, îți va încetini viteza. Nu și dacă ai exercițiul lecturii și abilitati lingvistice (cum ar fi, vocabular bogat). Dacă textul de sub nasul tău (sau ochelari) e alambicat, greu inteligibil, și îl ai de învățat pentru examen, mă încearcă niște compasiune (împrumutată de la călugări budiști) față de tine. Dar, speed-reading nu e soluția, ci disoluția… înțelegerii.
Morala e că, după cum ne-am obișnuit, nu există soluții facile. De azi pe mâine. E ispititor să credem in metode miracol. Sunt ușoare și inutile.