Îmi imaginez că esti o femeie frumoasa de mi-aș suci gâtul întorcându-mi capul după tine. Imi place sa cred asta in acest moment cand scriu sau imi permit aceasta fantezie inofensiva (sper), desi poate ca nu este un adevar, adica in realitate sa nu fii o femeie frumoasa, ci una… ? (Ouch!) Te-am pierdut de cititoare, iar de “like” m-am lins pe bot.
De fapt, nu stiu daca esti frumoasa ori daca esti urata, poate undeva la mijloc, sa zicem, draguta, cu sarm si bine “intretinuta” cu accesoriile industriei cosmetice plus pillates, tae-bo si aerobic (ceea ce n-ar fi rau deloc, chiar deloc, ba din contra!)? Comentezi ceva despre misoginism? Daca ar fi asta, m-as aseza contra naturii mele ancestrale (capitalizata cu testosteron). Mai mult, cum as putea sa ma lipsesc de incantarea oferita gratuit de natura feminina generoasa in exprimarea ei chiar si la o scurta plimbare?! Sunt chiar recunoscator, dar oare stii cui? Poate-ti par misogin, dar stii bine, ca urmaresc altceva.
Spre exemplu, urmaresc barbati (doar in interes stiintific), atunci cand nu urmaresc femei, iar daca vei proceda la fel, poate ca vei observa cum privirile lor se orienteaza spontan, aproape automat, intr-un fel vultureste, inspre tinere frumoase, eventual, blonde (stii tu, genul Barbie Doll), adesea, chiar si cand sunt in compania partenerei. Poti face aceasta observatie empirica in mod sistematic si, apoi, daca vrei, imi trimiti un email cu rezultatele.
Barbatii prefera femei frumoase (si tinere) si isi doresc copii cu ele.
Este un truism ca trebuie şi ele, la randul lor, sa-şi doreasca cu acestia acuplarea. Te rog, sa retii verbul “prefera”, deoarece nu inseamna neaparat ca toti s-ar alege cu ele. Logica evolutionista, sustinuta de dovezi empirice, sugereaza ca suntem inclinati (doar nu credeai ca m-am autoexclus) sau, in alte cuvinte, traim cu tendinta de a ne simti atrasi de femei frumoase, (apropiate de genul Barbie) si tinere – reprezinta o valoare reproductiva mare (numarul asteptat de copii pe care l-ar putea avea de-a lungul vietii reproductive). Dar femeile frumoase si tinere sunt statistic in extrema curbei lui Gauss (nu stiu cat de putine, desi la noi in tara, parca s-ar fi rasturnat carul cu femei frumoase). In consecinta, doar putini barbati, alesi pe spranceana din cei multi pretendenti, se vor acupla cu reprezentantele sexului frumos din extrema gaussiana. „Spranceana” cu pricina consta in principal din potentialul pentru castig (poate asigura resurse ei si posibilului „pui”) si status social (rolul jucat în grup), ceea ce nu exclude criteriul frumusetii, care, cantareste mult mai putin în criteriile de selectie ale doamnelor comparativ cu cele ale domnilor.
Frumusetea este asociata cu o calitate superioara a genelor (si astfel, cu mari sanse pentru un sistem imunitar eficient). Un sistem imunitar eficient asigura o mai buna protectie contra infectiilor si, astfel, mai mari sanse de supravietuire. Daca ea supravietuieste suficient si are o sanatate buna, poate naste, ingriji si creste progenituri sanatoase. Progeniturile poarta copii ale genelor dumnealui, dar si ale dumneaei, de aceea sunt o investitie importanta! Iar pentru creierul arhaic al barbatului frumusetea este unicul criteriu pentru detectarea sanatatii si fertilitatii (gene „bune”). Cu alte cuvinte, programul biologic al reproducerii la barbati solicita detectarea genelor de o buna calitate, care la nivelul aparentei fizice se numeste frumusete.
Chang, L., Wang, Y., Shackelford, T. K., & Buss, D. M. (2011). Chinese mate preferences: Cultural evolution and continuity across a quarter of a century. Personality and Individual Differences, 50(5), 678-683
Buss, D. (1989). Sex differences in human mate preferences: Evolutionary hypotheses tested in 37 cultures. Behavioral and Brain Sciences, 12, 1-49
Singh, D., & Singh, D. (2011). Shape and significance of feminine beauty: An evolutionary perspective. Sex Roles, 64(9-10), 723-731