Prima ediţie a fost publicată în State în 1995. La o distanţă de douăzeci de ani, în 2015, cartea apare în România, o ţară bântuită de demoni şi protejată de un D-zeu iresponsabil, cel puţin după standardele mele, şi protectiv doar cu aceia din funcţii înalte. Capodopera „Lumea şi demonii ei. Ştiinţa ca lumină în întuneric” a celebrului Carl Sagan se află în librării. (În limba engleză, subtitlul e „Science as a Candle in the Dark”, de unde probabil substantivul „lumânare” a zgâriat timpanul cuiva obişnuit cu acatistele)
E o carte din care eu, unul, de-aş fi părinte, aş lectura din ea prichindeilor (din categorii diferite de vârste). Ei vor avea prilejul de a descoperi majoritatea poveştilor cu care sunt păcăliţi (ca să nu zic îndobitociţi) colegii sau tovarăşii lor de joacă ca să se comporte după cum vor mami şi tati (probabil şi învăţătoarea ori popa, ptiu, profesorul de religie). Nu, nu să gândească pe picioarele lor sau cu propriile lor creiere, ci cu ale altora, mai puternici, mai evlavioşi şi, câteodată, mai hoţi cu voia celui de Sus (sau de Jos?).
“Science is not only compatible with spirituality; it is a profound source of spirituality.” Carl Sagan, The Demon-Haunted World: Science as a Candle in the Dark
Cu această carte, Carl Sagan, cred că cel mai faimos promotor al unei atitudini ştiinţifice (egalat poate, cel puţin azi, de Richard Dawkins), a câştigăt un premiu Pulitzer pe lângă cel primit de la National Academy of Science. Din ea, mă gândesc să citesc câteceva şi celor câţiva studenţi care ajung pe la cursuri (în jur de 20% din studenţi participă la cursuri, deoarece restul sunt la serviciu, din câte am înţeles, dar îşi vor face timp liber pentru examenul final). As putea, de exemplu, să le spicuiesc din „echipamentul detectării de inepţii”. Odată achizionat el poate servi drept „scut antirachetă” contra propagandei, falsităţilor şi pseudoştiinţei.
Cu numai (în jur de) zece euro, poate fi cumpărata această capodoperă, scrisă într-un stil elegant şi prietenos. Sigur, fiecare îşi asumă riscul unui început de gândire, concomitent cu abandonul unor fantezii călduţe (şi pufoase?). (amin!)