Dragă fiule sau draga fiică, societatea modernă asociază succesul cu:
- Realizări profesionale – O carieră de prestigiu, o poziție de conducere sau recunoaștere într-un anumit domeniu.
- Avere și statut – Venituri mari, bunuri materiale valoroase (casă, mașină, vacanțe de lux).
- Influență și putere – Capacitatea de a influența oameni sau de a avea un impact semnificativ în societate.
- Recunoaștere socială – Aprecierea celorlalți, faimă sau popularitate.
- Independență – Libertatea de a alege cum își trăiește viața, fără constrângeri financiare sau profesionale.
- Înfățișare țiplă ca de manechin(ă) – Vestimentație, coafură, cosmetizare, accesorii – după ultimul trend în modă și, desigur, ca model fizic să te apropii de Barbie sau Ken (vezi filmul Barbie).
- Familie – să ai soț sau soție și doi, trei copii.
Acesta e standardul impus de această societate (capitalistă!) vizavi de succes. Misiunea ta dictată de societate este să te apropii de acele criterii și chiar să le bifezi. Astfel se cheamă că ești un ”OM de SUCCES”. Dar dacă nu le poți bifa? Ajungi un ”om ratat”? Cruntă evaluare din gura lumii!
Și simți presiunea socială de a te conforma? Bineînțeles. E foarte firesc să simți această presiune, pentru că societatea ne bombardează constant cu mesaje despre ce „ar trebui” să facem ca să fim considerați de succes. Compararea cu alții, așteptările sociale și normele impuse de cultura succesului pot crea un conflict interior între ceea ce vrei cu adevărat și ceea ce „ar trebui” să îți dorești. A, da, și dacă nu reușești, înseamnă că nu te străduiești suficient. Greșit! Dar aici vom avea o altă discuție, dragul meu (draga mea).
Dar să vedem și o altă perspectivă, pe care o numesc ”mai profundă” (nu în sens intelectual, ci social) și de care, eu, unul, mă simt mai apropiat (fără a însemna că sunt contra succesului în accepțiunea societății):
- Împlinire personală – A trăi conform cu propriile valori și pasiuni. Presupune să descoperi care sunt ele. Dar în sine această descoperire te pune pe un drum al tău.
- Echilibru între viața personală și profesională – A avea timp pentru familie, sănătate, hobby-uri; a hard nut to crack.
- Contribuție la binele (bunăstarea) altora – A face o diferență în comunitate, a ajuta pe cineva. Să arăți generozitate – atunci când dăruiești propriile resurse (fizice, mentale, pecuniare, sociale) pentru alte ființe aflate în nevoie.
- Evoluție și creștere interioară – A deveni cea mai bună versiune a ta. Oh, dar nu pentru că îți cere jobul, vreo practică corporatistă sau un grup de oameni ”evoluați” spiritual sau psihologic. Ci pentru că e valoros în sine și îți propui să lucrezi cu tine.
Succesul autentic nu este definit de mine, de societate sau de acei populari guru ca Jordan Peterson (sau Elon Musk?). Recomandarea mea pentru tine este să nu urmezi nici un guru oricât de minunat ar părea și oricâte rețete extraordinare ți-ar oferi . Nu înseamnă că nu ai ce învăța de la aceștia.
Pentru tine, ce ar însemna să fii un om de succes?