Primesc sistematic pe email invitatii de participare la cursuri de teste proiective. Unul dintre acestea, primit de curand, imi ofera o pregatire “profesionala” in testul arborelui, testul persoanei si testul familiei. Sunt incredintat ca participarea imi va oferi noi mijloace de psihodiagnostic, apreciate in anunt ca fiind “colorate” si “ludice”, plus cunostinte teoretice si practice “interesante” necesare evaluarii psihologice a copiilor, adolescentilor si adultilor. Hodorogii si babetele lipsesc.
Pentru cititorii ne-psihologi precizez ca aceste teste presupun desenul. Spre exemplu, in cazul testului arborele, iei creionul si incerci sa desenezi un copac. Anumite caracteristici ale copacului dumitale ar reflecta diferite aspecte problematice ale dinamicii personale inconstiente. Iata, de exemplu, daca desenezi un copac mic (un arbust) cu ramuri fara frunze, se zice ca sunt indicii pentru tendinte depresive. Parascoveniile continua in aceeasi maniera pentru multe alte caracteristici ale copacului desenat.
Principiul psihologic pe care se bazeaza aceste teste este proiectia. Presupozitia este ca feluritele caracteristici ale desenului ne reflecta aspecte inconstiente ale personalitatii. Probabil. Insa, ceea ce este cert este ca dovezile empirice pentru aceasta presupozitie sunt NULE. Pax vobiscum
Interpretand desenele unor oameni cumsecade in aceasta maniera este totuna cu a declara ca vederea chipului fecioarei Maria intr-un parbriz usor aburit (un exemplu de pareidolie), ne indica, daca esti barbat, o posibila tendinta erotomaniaca, iar daca esti femeie, lesbianism.
Cum grano salis putem considera parascovenia drept “pregatire profesionala in psihodiagnostic proiectiv”.