In mod sistematic primesc invitatii de participare la un atelier de shamanism; de data asta, ceva cu echilibrul interior si triunghiul dramei. Ca sa inteleg aceste concepte mumbo-jumbo, am facut un clic pe situl dumnealor. Aici aflu, printre multe alte fantezii, despre ritualurile de vindecare ale unor bastinasi din Anzi, mai precis, indienii Q’ero, o breasla de samani incasi de nivel superior.
Of, stiu, nu am acces la aceste adevaruri profunde care lucreaza prin intermediul vracilor. Sunt, recunosc, un incuiat. O minte triunghiulara, poate, chiar patrata, cu putina infuzie de ceaiuri si plante aromatice. Totusi, din centrul acestui triunghi (obtinut cu ajutorul mediatoarelor sau medianelor?), intreb cu “inocenta” :
Folosesti un smartphone? Daca da, oare cum poti crede in energii subtile (divine)?!
Imi pare rau, dar nu poti avea pretentia sa te numesti o persoana rationala. De fapt, poti avea doar pretentia. Ca sa parafrazez un om pe care il admir, unicul test al rationalitatii nu este daca o persoana are credinte si preferinte rationale ori irationale. Rationalitatea ei este data de consistenta (coerenta) interioara. Daca cineva crede in energii subtile, vindecatoare, alte credinte ale sale sunt consistente cu credinta in existenta energiilor subtile vindecatoare. Daniel Kahneman scria la pagina 411 in monumentala sa lucrare:
“Rationality is logical coherence-reasonable or not.”
La fel de bine poti crede in electromagnetism si spera ca telefonul mobil sa te vindece si sa-ti provoace o traire orgasmica sau mai stiu eu ce trasnaie! (Precizare: Indienii Q’ero erau indivizi coerenti cu ei insisi, adica erau persoane rationale)
Kahneman, D. (2011). Thinking, Fast and Slow. London: Penguin Books Ltd.